14. PROSINCA 2014. 16:07h

Uvjerljiva pobjeda Abea na izborima u Japanu

Foto

Svijet
0

Tekst

Vladaju─ça koalicija japanskog premijera Shinza Abea osvojila je u nedjelju ubjedljivu pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima, no pokazala su se to─Źnim predvi?anja o slabom odazivu bira─Źa što bi moglo obezvrijediti Abeov najavljeni mandat posve─çen ponajprije o┼żivljavanju gospodarstva.

Abe je zadnjih dana kampanje prevalio 14.000 kilometara, poru─Źuju─çi da iz prve ruke ┼żeli ─Źuti mišljenje stanovnika o nastavku provedbe "abenomije" ─Źija je svrha gospodarski oporavak, no veliki broj bira─Źa, nepovjerljiv prema strategiji "abenomije" - okon─Źanja deflacije i rasta gospodarstva - i jednako tako nepovjerljiv prema oporbi da mo┼że iza─çi s boljim planom, odlu─Źio je ostati kod ku─çe.

Prema izlaznim anketama, Abeovi liberalni demokrati i koalicijski partner, stranka Komeito, osvojili su više od 317 od 475 mjesta u donjem domu parlamenta, dovoljno da zadr┼że veliku prevlast. Izlaznost je, kako se ─Źini, rekordno niska, mo┼żda i ni┼ża od izlaznosti na izborima 2012. kada se pozivu na birališta odazvalo 59,3 posto bira─Źa. Pravo glasa ima gotovo 105 milijuna Japanaca koji su bili pozvani izabrati 475 zastupnika izme?u 1.191 kandidata.

"Abenomija" se po─Źela provoditi prije dvije godine i ta je strategija isprva dala pozitivne rezultate: pad jena koji je pogodovao japanskim izvoznicima, povratak umjerene inflacije i obnova gospodarskog rasta, no ubrzo je izgubila snagu i Japan je u recesiji tre─çe tromjese─Źje u ovoj godini.

Glavna oporbena Demokratska stranka Japana (DPJ), ─Źiju vladavinu od 2009. do 2012. bira─Źi po lošem pamte, neslavno je prošla i, kako pokazuju izlazne ankete, imat ─çe nešto malo više od dosadašnja 62 zastupni─Źka mjesta, no znatno manje od predvi?enih 100.

Abe je sedmi japanski premijer u osam godina. Za japanske ─Źelnike vrijeme je luksuz. Ekonomija, tre─ça najve─ça na svijetu, ve─ç dva desetlje─ça bori se sa stagnacijom, a 15 godina s deflacijom. U kombinaciji s ─Źinjenicom da japansko društvo najbr┼że stari i da mu opada produktivnost, svaki japanski premijer suo─Źen je s teškim izazovima.

 

Dalje.com
1/0