16. LIPNJA 2013. 10:06h

UN i EU za suradnju s novim iranskim predsjednikom

Foto

Svijet
0

Tekst

UN i Europska unija čestitali su novoizabranom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju te kazali da su odlučni s njim surađivati na pitanjima važnim za međunarodnu zajednicu, među ostalim onima vezanim za nuklearni program.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon "toplo je čestitao" Rohaniju i dodao da će "nastaviti ohrabrivati Iran da odigra konstruktivnu ulogu u regionalnim i međunarodnim pitanjima", rekao je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

Ban "ima namjeru nastaviti surađivati s iranskim vlastima i s predsjednikom na pitanjima važnim na međunarodnu zajednicu i za dobro iranskog naroda", dodao je.

Po njegovim riječima, glavni tajnik je pohvalio veliki odaziv birača na izborima održanim u petak.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton rekla je da je "odlučna surađivati s iranskom vladom".

"Iranci su izabrali novog predsjednika na izborima 14. lipnja. Rezultati potvrđuju da su odlučili povjeriti Rohaniju čvrst mandat za vođenje Irana tijekom sljedeće četiri godine", kaže se u priopćenju Catherine Ashton.

"Upućujem želje za uspjehom Rohaniju u sastavljanju nove vlade i njegovim novih dužnostima. Čvrsto sam odlučna nastaviti raditi s novim iranskim čelnicima u cilju nalaženja brzog diplomatskog rješenja nuklearnog pitanja", dodala je.

Rohani je pobijedio u prvom krugu izbora s 50,68 posto glasova.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!