PUKI POKUŠAJI

16. SIJENJA 2009. 15:45h

UN: Prekid vatre u Gazi je vrlo blizu

Foto

Svijet
0

Tekst

UN neće nogom na tlo Gaze, ali se zato susreće s Abasom, čiji je predsjednički mandat već istekao. Niz reakcija bez akcije nastavlja se.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je u petak na Zapadnoj obali da je sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze "vrlo blizu" i da se nada njegovu zaključenju "sljedećih dana" te pozvao Izrael da hitno proglasi jednostrani humanitarni prekid vatre.

- Vrlo smo blizu postizanju dogovora o prekidu vatre - rekao je Ban nakon razgovora s palestinskim premijerom Salamom Fajadom u Ramalahu.

Ban je pozvao Izrael da jednostrano objavi primirje. - Vrijeme je da Izrael objavi unilateralni prekid vatre - istaknuo je glavni tajnik UN-a i dodao kako će se - nakon toga razgovarati o trajnom i

Reuters-.--.-
Photo javno100  
održivom prekidu vatre - 

- Iskreno se nadam da ćemo za nekoliko dana moći postići prekid vatre - rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare.

Okončanje bez presedana

Fajad je pozvao na trenutačni prekid sukoba primjenom rezolucije 1860 Vijeća sigurnosti UN-a, koja do sada nije primijenjena.

- Treba okončati tu katastrofu bez presedana u Pojasu Gaze, jer svakim satom njezina trajanja padaju nove žrtve - rekao je.

On je tako?er pozvao na raspore?ivanje me?unarodne snage na palestinskom području kako bi u prijelaznom razdoblju do proglašenja palestinske države zaštitili stanovništvo.

Fajad i palestinski predsjednik Mahmud Abas nemaju nikakvu kontrolu nad Pojasom Gaze, gdje je Hamas u lipnju 2007. zauzeo mjesto palestinske samouprave.

 

Dalje.com
1/0