27. LISTOPADA 2010. 16:21h

Umro bivši argentinski predsjednik Néstor Kirchner

Foto

Svijet
0

Tekst

Kirchner, nakon kojeg je 2007. za predsjednicu izabrana njegova supruga, trenutna predsjednica Argentine Cristina Fernández, umro je od srčane kapi u svom domu u pokrajini Santa Cruz.

Malo poznati Kirchner, bivši guverner svoje rodne pokrajine, iznenada je postao predsjednik države 2003. nakon što je kandidat s najviše glasova, Carlos Menem, odustao prije drugog kruga izbora. Uspio je izvući zemlju iz nezapamćene ekonomske krize, dogovorivši s međunarodnim povjeriocima reprogramiranje duga od 84 milijarde dolara. Uspješno se suprotstavio vojnim i policijskim moćnicima i ukinuo bezuvjetni oprost za mučenja i ubojstva tijekom "prljavog rata" s protivnicima vojne hunte (1976.-1983.). U vanjskoj politici zalagao se za odmak od automatskog svrstavanja uz SAD i veću regionalnu suradnju. Nije se kandidrao za drugi mandat, zadovoljivši se naslovom "prvog gospodina" nakon što je njegova supruga izabrana na taj položaj, i koncentrirao se na rad unutar svoje stranke i parlamenta gdje je ostao zastupnik, te na promoviranje regionalne suradnje kao glavni tajnik novosnovane Unije južnomaričkih država.

U veljači 2010. počeo je patiti od kardioloških problema, i nakon dvije kirurške intervencije na srcu 27. listopada umro je od kapi u 61. godini.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!