29. SIJEŔNJA 2014. 10:15h

Ukrajinski parlament raspravlja o novim ustupcima

Ukrajinska Rada

Foto

Svijet
0

Tekst

Ukrajinski parlament trebao bi u srijedu raspravljati o mogu─çim novim ustupcima vlasti proeuropljanima, me?u kojima o amnestiji zatvorenih prosvjednika, radi ubla┼żavanja krize koja potresa zemlju od kraja studenoga.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton, u posjetu Kijevu, trebala bi razgovarati o politi─Źkom izlazu iz krize s predsjednikom Viktorom Janukovi─Źem i ─Źelnicima oporbe iako je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao Europljane da se ne upli─çu.

Ukrajinska vlast ve─ç je napravila ustupak u utorak ostavkom vlade i poništavanjem represivnih zakona.

Incijative su to zbog kojih je ameri─Źki potpredsjednik Joe Biden pozdravio u─Źinjen "napredak" u Ukrajini, u telefonskom pozivu predsjedniku Janukovi─Źu od kojega je zatra┼żio da djeluje u korist "jedinstva".

"U Ukrajini štitimo na─Źelo da se narod ima pravo izraziti slobodno i mirno i mora imati mogu─çnost da izrazi svoje mišljenje o budu─çnosti zemlje", ocijenio je predsjednik Barack Obama u utorak nave─Źer u govoru o stanju nacije.

Kanada je objavila da je ukrajinskim ─Źelnicima umiješanima u nasilno gušenje prosvjeda odsad zabranjen ulaz na njezin teritorij, ne navode─çi njihov identitet niti broj.

Kao nešto što se ─Źini novim ustupkom politi─Źkim protivnicima, šef ukrajinske dr┼żave prihvatio je odlazak premijera Mikole Azarova te posljedi─Źno svih ministara.

Sadašnja vlada koju ─çe privremeno voditi prvi pomo─çnik premijera Sergej Arbuzov nastavlja obavljati teku─çe poslove u o─Źekivanju formiranja nove vlade.

 

Dalje.com
1/0