20. KOLOVOZA 2012. 14:15h

Uhićene članice Pussy Riot-a neće tražiti predsjedničko pomilovanje

Foto

Svijet
0

Tekst

Tri članice ruske punk skupine Pussy Riot, osuđene u petak na dvije godine zatvora zbog "punk molitve" protiv Vladimira Putina u moskovskoj katedrali, ne namjeravaju zatražiti predsjedničko pomilovanje, rekao je u ponedjeljak njihov odvjetnik Nikolaj Polozov.

"Naše klijentice neće uložiti zahtjev za pomilovanje", rekao je Polozov.

Istaknuo je također da se obrana namjerava žaliti na strogu presudu, koja je izazvala ogorčenje međunarodne zajednice.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Tada su Majku Božju zazvale da k sebi uzme Putina.

Pussy Riots su tvrdile da su na taj način izrazile prosvjed protiv bliskih veza Putina i Ruske pravoslavne crkve, ne namjeravajući uvrijediti vjernike, no sutkinja je odbila tu argumentaciju.

Tužitelji su tražili tri godina zatvora. U dvogodišnju zatvorsku kaznu uračunat će im se gotovo šest mjeseci provedenih u pritvoru otkako su 21. veljače izvele svoj performans. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!