NAPAD NA PARLAMENT

16. SIJENJA 2009. 21:04h

U Litvi sukob policije i prosvjednika

Prosvjed u Latviji

Foto

Svijet
0

Tekst

Oko 7000 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice Vilniusa zbog nepopularnih mjera tamošnje vlade za suzbijanje gospodarske krize.

Policija je suzavcem i gumenim metcima rastjerala protuvladine prosvjednike koji su u petak litavski parlament ga?ali kamenjem i jajima.

Jedan policajac i još nekolicina osoba ozlije?eni su u tom sukobu, a po policijskome priopćenju, jednome je prosvjedniku gumeni metak otkinuo prst na ruci.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Razbijeno je desetak prozora na zgradi parlamenta u središtu Vilniusa.

Koalicija koja je na vlasti dva mjeseca naišla na kritike

Pred zgradom parlamenta u petak se okupilo sedam tisuća prosvjednika protiv nepopularnih vladinih mjera za suzbijanje gospodarske krize.

Nasilje je počelo kad je policija prosvjednike, koji su htjeli razgovarati s predsjednikom parlamenta, spriječila da se previše približe zgradi.

Koalicija desnoga centra premijera Andriusa Kubiliusa na vlasti je manje od dva mjeseca, a već je kritiziraju zbog poreza uvedenih radi spašavanja državnih financija.

Očekuje se da litavsko gospodarstvo ove godine u?e u recesiju, a Vlada je u petak objavila da kani od Europske investicijske banke uzeti milijardu eura zajma i njime nadoknaditi proračunski manjak.

 

Dalje.com
1/0