7. RUJNA 2013. 19:43h

U Egiptu spriječen atentat, ubijeni islamisti

Foto

Svijet
0

Tekst

Egipatski vojni pirotehničari u subotu su demontirali bombu kućne izrade na pruzi između Sueza i Ismailije prije nego je na nju naišao vlak, izvijestili su pripadnici snaga sigurnosti, a vojska je izvijestila da je ubila 31 islamista na Sinaju u Egiptu koji je sve više izložen nasilju nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija.

Bomba kućne izrade bila je na vrijeme deaktivirana jer su je stanovnici sela Abu Arefa primijetili na vrijeme te odmah obavijestili vojsku koja je napravu uklonila prije dolaska jutarnjeg vlaka.

U subotu su nepoznati počinitelji bacili granatu na policijsku postaju u jednoj četvrti u Kairu, obavijestili su dalje pripadnici sigurnosnih snaga.

U četvrtak je, u valu terorističkih napada u Egiptu, ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim uspio izbjeći atentat automobilom bombom u Kairu. Ministar je jedan od glavnih vođa kampanje gušenja prosvjeda koje vode pristaše islamističkog predsjednika Mursija, svrgnutog akcijom moćne egipatske vojske početkom srpnja. Tisuću je osoba ubijeno od tada, a Egipat je podijeljen između Mursijevih prsitaša i zagovornika sekularne države.

U subotu je vojska izvela nekoliko zračnih napada na islamističke pobunjenike, odnosno na njihova uporišta na Sinaju te razmjestila oklopna vozila blizu granice s palestinskim teritorijem.

Dužnosnici snaga sigurnosti, vojske i policije u Šeik Zavajidu ubili su najmanje 31 islamističkih pobunjenika, zatočeno ih je 15, a ranjeno 20, objavljeno je.

Egipatske vlasti redovito izvještavaju o likvidaciji brojnih "terorista" na Sinaju, što neovisni izvori ne mogu potvrditi jer im vojska brani pristup.

Radikalne skupine uspostavile su baze u toj regiji uglavnom nastanjenoj beduinima koji imaju vrlo teške odnose sa središnojom vlašću i bave se krijumčarenjem duž izraelske granice. Vojska tvrdi da je u zadnja dva mjeseca ondje ubila stotinjak islamista, no 19. kolovoza ondje je ubijeno 25 egipatskih policajaca, što je bio najsmrtonosniji napad zadnjih godina na Sinaju.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!