2. RUJNA 2012. 14:27h

Tutu: Bushu i Blairu treba suditi za Irak, doveli su svijet do ponora

Foto

Svijet
0

Tekst

Umirovljeni južnoafrički anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i heroj borbe protiv aparthejda, izjavio je u nedjelju da bi se bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu i bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu trebalo suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu zbog pokretanja rata u Iraku.

Tutu je u autorskom članku u Observeru, podlisku Guardiana, optužio bivše britanske i američke lidere za laganje o postojanju oružja za masovno uništenje, što je bilo opravdanje za napad na Irak, i kazao da je ta invazija podijelila i destabilizirala svijet više nego ijedan konflikt u povijesti.

Tutu smatra da je kontroverzna američko-britanska akcija s ciljem zbacivanja Sadama Huseina s vlasti kreirala uvjete za postojeći građanski rat u Siriji i mogući širi bliskoistočni sukob s Iranom.

Nadbiskup je optužio Blaira i Busha da su fabricirali dokaze za napad na Irak i ponašajući se "kao nasilnici na igralištu" doveli svijet do novih podjela i do ruba ponora na kojem je danas.

Kazavši da postoje dvostruki standardi kada su u pitanju kazneni progoni protiv afričkih čelnika i onih zapadnih, Tutu smatra da je broj poginulih tijekom i nakon rata u Iraku sam po sebi dovoljan da se Blairu i Bushu sudi u Haagu.

"U dosljednom svijetu, oni koji su odgovorni za tolike gubitke života i tolike patnje trebali bi imati isti put kao i neki od njihovih afričkih ili azijskih kolega koji su pozvani da odgovore na svoje postupke pred sudom", smatra Tutu.

Osim teških ljudskih gubitaka, irački rat nanio je ogromne moralne rane civilizaciji, a nije rezultirao nikakvim dobicima. "Je li prijetnja od terorizma smanjena? Jesmo li približili takozvane muslimanske i judeo-kršćanske svijetove? Jesmo li posijali sjeme razumijevanja i nade?", zapitao je Tutu.

Blair i Bush, nastavio je, ostavili su svijetu grozan primjer. "Ako lideri mogu lagati, tko bi trebao govoriti istinu? Ako je prihvatljivo da lideri poduzimaju takve drastične akcije na temelju laži, bez isprike ili priznanja kad su u njoj uhvaćeni, što bismo onda trebali učiti djecu?".

Bivši britanski premijer na istom je mjestu odgovorio svom kritičaru. "Imam veliko poštovanje za nadbiskupovu borbu protiv aparthejda, ali ponavljati staru neistinu da smo mi lagali kada smo govorili o našim obavještajnim podacima potpuno je promašeno, kao što je i pokazala svaka neovisna analiza dokaza".

"A nastrano je reći da je činjenica da je Sadam Husein pobio stotine tisuća svojih sugrađana irelevantna u usporedbi s gubicima pri njegovu svrgnuću. Nedavno smo imali godišnjice pokolja u Halabdži, gdje je Sadam kemijskim oružjem pobio tisuće u samo jednom danu, i svečanost sjećanja na žrtve Iransko-iračkog rata u kojem su se žrtve brojale u milijunima, uključujući mnoge pobijene kemijskim oružjem", napisao je Blair.

"Uz to, Sadamovo ubijanje političkih protivnika i sustavno zlostavljanje vlastita naroda akciju protiv njega čini moralno ispravnom. Htio bih i dodati da je unatoč svim problemima, Irak od Sadama utrostručio svoje gospodarstvo i da je smrtnost djece smanjena na trećinu onoga što je bila", zaključio je Blair. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!