18. RUJNA 2011. 18:15h

Turska prijeti EU zbog Cipra: Ne smiju dobiti predsjedništvo!

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska prijeti Europskoj uniji da će zamrznuti svoje s Bruxellesom ako će Cipar dobiti rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo EU u 2012. godini.

Komentari iz Ankate mogli bi signalizirati novu točku u odnosima između EU i Turske koja je počela pristupne pregovore s EU 2005. godine, istoga dana kada i Hrvatska.

Oni dolaze u vrijeme povećane napetosti na istočnom Mediteranu gdje je Turska u sukobu sa Ciprom zbog potencijalnih nalazišta plina i Turskog lošijeg odnosa sa saveznikom Izraelom.

„Ako mirovni pregovori tamo (Cipar) nisu konačni, a Europska unija daje rotirajuće predsjedništvo na jugu Cipra, nastat će prava kriza između Turske i Eu“ izjavio je Anatolian Attalay na kraju posjeta sjevernom Cipru za tamošnje medije.

"Budući da ćemo tada zamrznuti naše odnose s EU-om, najavili smo to i Bruxellesu. Naši odnosi s EU naglo će se  prekinuti.“

Iz Europske komisije za sada se nisu oglasili na te pritiske.

Od 35 poglavlja pregovora za ulazak u - Turska je završila tek jedan, a 18 su zamrznuta zbog protivljenja zemalja članica EU, uključujući Cipar i Francusku.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!