15. SIJENJA 2015. 23:47h

TURSKA I EU Zanemarivanje razlika za Davutogluova posjeta Bruxellesu

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska i Europska unija nastojale su umanjiti važnost me?usobnih razlika u četvrtak u prigodi posjeta Bruxellesu turskog premijera Ahmeta Davutoglua koji je ponudio veću suradnju u borbi s Islamskom državom.
 
No dok je Davutoglu rekao da je Turska "spremna sura?ivati s EU-om na svim poljima", parlamentarni zastupnici EU-a su izrazili zabrinutost za slobodu govora u Turskoj, na dan kada su tamošnji državni odvjetnici pokrenuli istragu protiv lista koji je prenio odlomke iz francuskog satiričkog časopisa Charlieja Hebdoa.
 
EU je u prosincu strogo ukorio Tursku, kandidata za članstvo u EU-u, zbog napada na medijske kuće, ali se predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk klonio otvorene kritike u četvrtak u prigodi susreta s Davutogluom.
 
"Možemo imati različita stajališta o karikaturama Charlieja Hebdoa. Siguran sam da se neki u EU-u ne slažu s onim što one govore. No branit ćemo njihovo pravo da to govore. Za Europu je to pitanje temeljnih vrijednosti", rekao je Tusk nakon susreta, u društvu turskog premijera.
 
"Turski pristupni proces i ubuduće će biti glavni okvir naših odnosa", rekao je novinarima.
 
Susret se dogodio nekoliko sati prije policijske protuterorističke akcije na istoku Belgije u kojoj su poginule dvije osobe.
 
Davutoglu je kazao da se nada ubrzavanju pregovora o članstvu s EU-om koji su već dugo na mrtvoj točki.
 
Davutoglu je u obraćanju diplomatima prije susreta s Tuskom obećao da će učiniti više kako bi se "zatvorila granica" za strane borce IS-a koji iz Sirije i Iraka ulaze u Tursku, odakle se neki vraćaju kući u Europu.

 

Dalje.com
1/0