23. KOLOVOZA 2015. 21:24h

Turci pritvorili nekoliko kurdskih gradonačelnika zbog uništenja jedinstva

Turski policajac

Foto

Svijet
0

Tekst

Turski je sud u nedjelju odredio pritvor za čelnike nekolicine gradova s kurdskom većinom na jugoistoku zemlje, optužene da su pokušali uništiti nacionalno jedinstvo i da su pozivali na neovisnost regije, prema službenoj agenciji Anadoliji.

Me?u visokim dužnosnicima u pritvoru do presude bit će čelnici gradova Sura, Silvana i Hakkarija. Tursko pravosu?e ih optužuje za pokušaj uništenja državnog jedinstva i cjelovitosti zemlje. Nije objavljen datum procesa.

Svi pritvoreni gradonačelnici su izabrani kao članovi Stranke za mir i demokraciju, bliske prokurdskom HDP-u, koja je ostvarila povijesni uspjeh na parlamentarnim izborima 7. lipnja i osvojila 13 posto glasova.

U brojnim turskim zajednicama s kurdskom većinom odgovorna mjesta zajedno obnašaju po jedan muškarac i jedna žena.

Mjesni mediji pišu da se radi o preventivnim uhićenjima prošlog tjedna u sklopu istrage o skupštinama za koje se sumnja da su proglasila neovisnost u okruzima Silopi i Cizre, u pokrajini Sirna, te da više ne priznaju turske institucije.

Od početka "rata protiv terorizma" koji je pokrenula Ankara, 56 pripadnika turskih snaga sigurnosti je poginulo u napadima za koje su odgovornost preuzeli ili su pripisani kurdskom PKK-u, čijih je 812 pripadnika ubijeno, prema posljednjim podacima turske vojske.

Turska je 24. srpnja pokrenula vojnu ofenzivu nakon samoubilačkog napada u Surucu, usmjerenog uglavnom na PKK, koji je odvratio prekidom primirja na snazi u Ankari od 2013.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!