24. SIJENJA 2012. 08:38h

Turci prijete Francuzima prekidom diplomatskih veza zbog armenskog pitanja

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska je bijesna nakon što je francuski senat podržao prijedlog zakona kojim je zločinom proglašeno nijekanje genocida počinjenog od strane Otomanskih Turaka nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je odluku francuske vlade "neodgovornom", javlja BBC, i zaprijetilo brzim sankcijama. Armenija tvrdi kako je milijun i pol osoba ubijeno od 1915. do 1916. pri raskolu Otomanskog carstva. Turska pak odbacuje izraz „genocid“ i tvrdi kako je stvaran broj ubijenih Armenaca bio puno manji.

Prijedlog zakona koji je francuski senat izglasao sa 127 glasova za i 86 protiv prema proceduri bit će proslije?en francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju čijim potpisom će postati pravovaljani zakon.Prijedlog zakona Sarkozy bi trebao potpisati do kraja veljače.

Odluka Francuske da podrži ovakav zakon mogla bi izazvati ozbiljan raskol izme?u dvije članice NATO-a. – Francuska je otvorila crnu stranicu svoje povijesti – komentirao je na Twitteru odluku francuskog senata Volkan Bozkir, predsjednik turskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove. Turski ambasador u Francuskoj, Tahsin Burcuoglu, kratko je rekao kako bi novi francuski zakon mogao izazvati "potpuno puknuće" odnosa dvaju zemalja.

Iz izjave turskog ministarstva vanjskih poslova moglo se iščitati kako smatraju da su na odluku uvelike utjecali nadolazeći predsjednički izbori u Francuskoj jer prema procjenama u zemlji živi čak pola milijuna Armenaca.

 

Dalje.com
1/0