TAJNA DRUŠTVA

30. SIJENJA 2007. 11:19h

Tko su masoni u BiH

Tekst

Nakon 60 godina, Velika Loža BiH ponovno je formirana. Svoje članove drže u tajnosti, no 'čaršija' nagađa tko bi oni mogli biti ...

Nakon više od 60 godina, masonski lanac ponovno se formirao u BiH. Okuplja cijenjene profesionalce, entuzijaste, bilo Bošnjake, Srbe, Hrvate, Židove ili pripadnike nekih drugih naroda. Kažu da ne kriju ništa. No, kriju svoja imena, tako da jedino preostaje nagađati tko su masoni ove zemlje.

''Masonski lanac BiH povezuje osobe visokog morala, časne, poštene, tolerantne, ljude svih nacionalnosti i svih religijskih pripadnosti, ljude koji su odani svojoj domovini Bosni i Hercegovini, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Židovi'', poručuje Veliki majstor BiH.

Bh masoni na webu

Bosanskohercegovački slobodni zidari, u svrhu bolje komunikacije s javnošću, napravili su svoj web site: www.glbih.org, te stavili svoju web adresu: glbh160405@hotmail.com. Ipak, na novinarski upit nisu odgovarali, iako su i sami na web stranicama kritizirali preveliku zatvorenost za javnost, zbog čega su ljudi stekli pogrešnu percepciju o tome što je to Slobodno zidarstvo i čime se zapravo Slobodni zidari bave.

Velika Loža BiH registrirana je kao slobodnozidarsko udruženje, a uspjeli smo na internetu naći njihovu registraciju u Brčkom (Udruženje ''Velika Loža Bosne i Hercegovine'', Kantardžića br. 8, Brčko Distrikt BiH).

Prema Konstituciji, napisali su autori portala, slobodno zidarstvo BiH pripada sistemu tzv. Simboličkog slobodnog zidarstva i radi u tri tradicionalna simbolička stupnja. Udruženje je nepolitičko i rasprave o politici i religiji izričito su zabranjene.

Tko su masoni u BiH

Zbog skrivanja imena svojih članova i pretpostavki o njihovoj moći oko ovakvih udruženja, uvijek se stvara neka mističnost. Stoga, može se jedino nagađati tko su masoni u BiH, a neka od imena koja se spominju po bh medijima su Adil Zulfikarpašič, utemeljitelj Bošnjačkog instituta, aktualni političari, poput Milorada Dodika, Harisa Silajdžića i Dragana Čovića, potom Jakob Finci iz Židovske zajednice, Mladen Ivanić, bivši ministar vanjskih poslova, pa i predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović, direktori raznih velikih poduzeća, liječnici, odvjetnici, profesori, znanstvenici ...

Povijest masona u BiH

Masoni su kao dio Velike Lože Kraljevine Jugoslavije postojali u BiH. No, nakon uspostave socijalističke Jugoslavije, zbog ''specifičnosti političkog režima'', prestali su s djelovanjem.

   

Velika Loža Slovenije i Velika Loža Austrije pomogle su prije nekoliko godina uspostavi triju masonskih loža u BiH, no, one nisu bile samostalne i imale su atribut ''deputatske lože''. To su bile ''Lux Bosniae'', ''Ivo Andrić'' i ''Veritas''.

         

Velika loža BiH osnovana je 16.04.2005., kada je ''Velika Loža Austrije unijela svjetlo u Veliku Ložu BIH tijekom ritualnog rada održanog u BiH''.

Veliku ložu BiH priznale su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Češka, Mađarska, Rumunjska.

T.Lj.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!