14. SIJEŔNJA 2012. 17:26h

Tajvan: Ma Jing-jeou osvojio drugi mandat

Foto

Svijet
0

Tekst

Tajvanski predsjednik Ma Jing-jeou pobijedio je na vrlo neizvjesnim izborima u subotu i osvojio drugi mandat. Šef Kuomintanga dobio je 51,6 posto glasova, njegova glavna suparnica, Tsai Ing-wen iz Demokratske napredne stranke, osvojila je 45,6 posto, a James Soong 2,8 posto, prenosi Reuters.

┼áezdesetjednogodi┼ínji Ma radi na oja─Źavanju gospodarskih veza s Kinom, no na politi─Źkoj razini poku┼íava odr┼żati status quo. Ta se njegova politika mo┼że sa┼żeti u tri to─Źke - "ne" neovisnosti od Kine, "ne" ujedinjenju s Kinom, i "ne" upotrebi sile za razrje┼íavanje razmirica. Tsai Ing-wen, prva ┼żena koja se kandidirala na predsjedni─Źkim izborima u Tajvanu, zala┼że se za neovisnost.

Nakon ┼íto je 2008. godine prvi put postao predsjednik, poku┼íao je ubla┼żiti posljedice osmogodi┼ínje politike njegova prethodnika, Chena Shui-biana iz Demokratske napredne stranke, koji se zalagao za neovisnost. Ma je tako pro┼íle godine s Pekingom potpisao trgovinski ugovor s kojim su se smanjile carinske naknade na 800-tinjak artikala.

Ma je najavio dolazak "10 zlatnih godina" mira i blagostanja za sve tajvanske stanovnike, što je, kako je rekao, moguće jedino uz stabilne odnose s Kinom.

 

Dalje.com
1/0