KINA NE ŽELI POTVRDITI

1. SRPNJA 2008. 14:24h

Tajni sastanak Kineza i Dalaj laminih sljedbenika

Foto

Svijet
0

Tekst

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a drugi je takav od izbijanja nemira u ožujku i snažnog me?unarodnog pritiska na Kinu.

Kina je u utorak nastavila razgovore s izaslanicima tibetanskog duhovnog vo?e Dalaj-lame kojima je cilj popraviti me?usobne odnose, ali i dojam o sebi u svijetu nešto više od mjesec dana uoči početka Olimpijskih igara kojima je domaćin.

Sastanak koji se održava iza zatvorenih vrata drugi je takve vrste od izbijanja nemira u ožujku i snažnog me?unarodnog pritiska na Kinu da započne komunikaciju s Dalaj-lamom, koji je u

Reuters-.--.-
Photo javno100  
izbjeglištvu u Indiji od neuspjelog puča protiv kineske vladavine nad Tibetom 1959.

Kineska strana ne želi potvrditi susret

Dalai-lamin suradnik Tenzin Taklha potvrdio je da su razgovori počeli u utorak ujutro, ali s kineske se strane susret drži u tajnosti i nema ni potvrde ni nijekanja njegovog održavanja.

- Koliko mi znamo, razgovori su počeli jutros i nastavit će se danas i sutra - rekao je Tenzin.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao rekao je kako ne može govoriti o pojedinostima susreta, a na pitanje da prokomentira izjavu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da će njegov odlazak na OI u Peking ovisiti o možebitnom napretku u razgovorima oko Tibeta, Liu je ustvrdio kako je Tibet unutarnje kinesko pitanje.

- Tibet je unutarnja stvar i kontakti odgovarajućih odjela kineske vlade s predstavnicima Dalai-lame su unutarnja stvar. Protivimo se sastanku bilo kojeg svjetskog političara s Dalai-lamom na bilo kojem mjestu i protivimo se povezivanju Olimpijskih igara s pitanjem Tibeta - kazao je Liu.

 

Dalje.com
1/0