25. KOLOVOZA 2015. 09:22h

Tajfun Goni pogodio Japan - evakuira se 400 tisuća stanovnika

Foto

Svijet
0

Tekst

Moćni tajfun Goni pogodio je jugozapad Japana u utorak ujutro, ometajući željeznički i zračni promet, dok su stanovnici nekoliko mjesta pozvani da napuste svoje domove iz opreza.

Petnaesti tajfun u sezoni u Aziji u kojemu je smrtno stradalo najmanje 26 osoba na Filipinima, dosegao je prefekturu Kumamoto na otoku Kyushuu oko 6 sati po lokalnom vremenu, objavila je Japanska meteorološka agencija koja je upozorila na opasnost od jakih bujica i divovskih valova.

Popraćen vjetrom jačine 198 km/h, Goni se kretao prema sjeveru, duž glavnog otoka Honshua, ali bi potom trebao krenuti u smjeru sjeverozapada iznad Japanskog mora.

Najmanje 13 osoba lakše je ozlije?eno, većina zbog razbijena stakla, po dužnosniku Kumamota.

Vozila su se prevrnula a nekoliko krovova i zidnih ploha odletjelo, prema snimkama tv postaje NHK.

Lokalne vlasti izdale su savjete o evakuaciji oko 400.000 stanovnika iz straha od mogućeg klizanja tla i poplava.

Regionalna tvrtka Kyushu Railway morala je prekinuti brojne željezničke linije. Nekoliko linija vlakova velike brzine Shinkansen tako?er je otkazano.

Tijekom jutro otkazano je oko 300 letova u zračnim lukama u toj zoni, uključujući me?unarodne veze izme?u Fukuoke i Seula ili Šangaja.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!