9. SRPNJA 2012. 19:34h

Svjedok: Dok smo hodali prema autobusu tukli su nas vilama i sjekirama

Ratko Mladić

Foto

Svijet
0

Tekst

Prvi svjedok na haaškom suđenju generalu Ratku Mladiću optuženom za genocid u BiH opisao je u ponedjeljak u potresnom svjedočenju kako je, kao 14-ogodišnje dijete bio žrtvom i svjedokom mučenja nakon što su ga zatočile snage bosanskih Srba, te kako je preživio pokolj skupine muslimana u Grabovici u studenome 1992. u kojem je ostao bez oca i strica.

Svjedok Elvedin Pašić posvjedočio je kako su u zimu 1992. godine zbjeg od oko 200 muslimana okružile srpske snage nedaleko Grabovice, te kako su nakon predaje muškarci, među kojima i njegov otac, opljačkani i mučeni pred njim a nakon toga odvojeni od žena i djece. Prestrašen svime što je vidio opisao je kako kasnije istog dana nije imao hrabrosti na poziv srpskih vojnika otići do odvojene skupine muškaraca i ponovno vidjeti svoga oca.

"Bojao sam se i nisam otišao, a volio bih da jesam", kroz suze je opisao danas 34-godišnji muškarac svoju posljednju propuštenu priliku da vidi oca. Srpske su snage, naime, dvije odvojene skupine smjestile u školu u Grabovici te su žene i djeca smješteni u prizemlje, a muškarci su odvedeni na 2. kat.

Sjedećeg jutra skupina djece izvedena je i upućena u autobuse kroz špalir ljudi koji su ih udarali štapovima, vilama i sjekirama. Rečeno nam je da moramo hodati polako, kazao je Pašić objašnjavajući da je prvo dijete koje je krenulo palo na pola puta pod udarcima.

"Kad sam počeo hodati cilj mi je bio hodati do kraja tunela, do autobusa i nisam htio ni na šta misliti. Osjećao sam snažne udarce. Dok su me tukli samo sam mislio na autobus", svjedočio je uz suze opisujući i kako ga je jedna od žena u špaliru nožem pokušala ubiti jer je izgubila dva sina u sukobima u susjednom selu.

Nakon što su svi ukrcani u autobus masa je udarala po njemu, pljuvala i bacala kamenje, kazao je.

"Kad smo odlazili okrenuo sam se i vidio nečiju ruku na drugom katu kako maše s prozora (škole) i tu ruku vidim i danas u svojim snovima".

Pašić je kazao kako ne sumnja da su svi muškarci koji su ostali u Grabovici i ubijeni tamo.

Snage bosanskih Srba u selu Grabovica su, prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), pobile oko 150 muslimana.

General Mladić optužen je u 11 točaka optužnice za genocid i druge ratne zločine u BiH. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!