29. VELJAE 2012. 09:31h

Svaki drugi Srbin drži da su Hrvati u ratu 90-ih počinili najviše zločina

Foto

Svijet
0

Tekst

BEOGRAD - Prema najnovijem istraživanju srpske javnosti o odnosu prema Haaškom sudu i ratnim događanjima 90-tih, 40 posto Srba drži kako su Hrvati počinili najviše zločina, a prema mišljenju 69 posto ispitanih najveću žrtvu u ratovima 90-tih podnijeli su Srbi, prenosi agencija Beta.

Većina Srba, čak 66 posto, drži kako Haaški sud nije ni trebalo osnivati, najvažnija nakana suđenja za ratne zločine pred Haaškim tribunalom je da se sva krivica za ratna stradanja svali na Srbe drži 40 posto građana, polovica ispitanih drži kako Karadžić nije odgovoran za zločine za koje mu se sudi u Haagu, a samo 23 posto Srba misli kako je Mladić odgovoran za zločine za koje ga tereti Haaški tribunal.

Ratka Mladića nije trebalo uhititi niti mu suditi, drži 41 posto građana, 28 posto kako ga je trebalo uhititi, ali suditi u Srbiji, dok 18 posto smatra da ga je trebalo uhititi i izručiti Haagu. Zanimljivo je da sve manje Srba drži zločin u Srebrenici genocidom pa je to genocid za 49 posto ispitanih što je 12 posto manje nego 2009.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!