27. LIPNJA 2012. 22:45h

Suu Kyi u Parizu zasadila "drvo slobode"

Aung San Suu Kyi

Foto

Svijet
0

Tekst

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi koja u Francuskoj završava svoje putovanje po Europi, simbolično je zasadila "drvo slobode" u vrtovima ministarstva vanjskih poslova u srijedu navečer u Parizu.

Aung San Suu Kyi bacila je nekoliko lopata zemlje u podnožje Velecvjetne magnolije (Magnolia grandiflora) visoke 3,5 metra, zasađene tog jutra, a u njenom je društvu bio i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Vi ste za nas dama ljudskih prava", rekao je Fabius hvaleći "njezinu moralnu i fizičku izdržljivost".

"Tek smo na početku puta. Moramo biti krajnje oprezni u iduće tri godine", do sljedećih općih izbora, poručila je Suu Kyi u svom govoru.

Parlamentarni zastupnici, znanstvenici, umjetnici poput Alaina Delona i ugledne osobe iz medija, među kojima izvršni direktor agencije France Presse Emmanuel Hoog, sudjelovali su na toj svečanosti, kao i izvršni direktor Totala Christophe Margerie.

Nazočnost naftne tvrtke Totala, koja je u Mianmaru od 1992. a nevladine organizacije su joj predbacivale da pomaže bogaćenju hunte, Pariz opravdava riječima same Suu Kyi koja je nedavno nazvala Total "tvrtkom s osjećajem odgovornosti". (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!