OSVETA ZA OFENZIVU NA GAZU

6. SIJENJA 2009. 22:45h

Sukobi Palestinaca i Izraelaca i u Europi

Foto

Svijet
0

Tekst

U BiH su na kontejnerima osvanuli kukasti križevi uz Davdovu zvijezdu, u Francuskoj su pokušali zapaliti sinagogu...

Izraelski napadi na Gazu odnijeli su više od 600 života, a Hamas je najavio krvavu osvetu. Mahmoud Zahar, jedan od lidera Hamasa, rekao je da će Islamisti židovsku djecu ubijati diljem svijeta ukoliko se ne zaustavi nasilje u Gazi.

Znakovi osvete Islamista već su vidljivi u nekim europskim zemljama. I dok su se u BiH počeli pojavljivati grafiti s porukama protiv izraelskog naroda, u Francuskoj su Židovima palili automobile, a u Švedskoj su razbijeni prozori na zgradama Židovske zajednice.

U gradovima BiH na kontejnerima su osvanuli nacistički simboli poput kukastog križa, odmah pokraj Davidove zvijezde. Smatra se da su grafiti povezani s izraelskom ofenzivom na Gazu.

Osim toga, ispred izraelskih veleposlanstava u posljednjih su se nekoliko dana skupili brojni prosvjednici.

Palestinac pucao u Izraelce u Danskoj

Tako se u Stockholmu ispred Izraelskog veleposlanstva u nedjelju moglo čuti 'ubojice', 'Zaustavite etničko čišćenje Palestinaca'. Netrpeljivost Izraelaca i Palestinaca u nekoliko se slučajeva pretvorila i u fizički obračun, a jedan je mladić u Danskoj, čiji su roditelji Palestinci, pucao na dvojicu izraelskih mladića.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je da neće tolerirati nasilje povezano s krizom u Gazi. Još 2002. godine iz Francuske se 2 300 Židova odlučilo odseliti u Izrael jer se nisu osjećali sigurnima. Vlasti su zabrinute da bi se netrpeljivost muslimanskih i židovskih zajednica zbog krize u Gazi mogla pretvoriti u otvorene sukobe na teritoriju Francuske.

U Francuskoj pokušali zapaliti sinagogu

Armand Partouche, vo?a židovske zajednice u Toulouse, rekao je da su vandali pokušali zapaliti sinagogu, ali su uspjeli oštetiti samo vrata.

- Moglo je biti jako ozbiljno. U sinagogi je bilo ljudi koji su mogli poginuti – rekao je Partouche.

Na smirivanje u Gazi pozvali su Europska unija, Ujedinjeni narodi, ali i SAD.

- Želimo konačan prestanak vatre, ali dogovor mora biti dugotrajan – poručuju iz SAD-a.

Izraelci i Palestinci ne prestaju s me?usobnim prijetnjama. Nad Gazom su razarači postali svakodnevica, dok Hamas prijeti mobiliziranjem tisućama novih vojnika.

 

Dalje.com
1/0