4. KOLOVOZA 2012. 12:17h

Sudan i Južni Sudan postigli dogovor o podjeli naftnih izvora

Foto

Svijet
0

Tekst

Sudan i Južni Sudan su se dogovorili o podjeli naftnih izvora nekadašnjeg Sudana, rekao je posrednik Afričke unije Thabo Mbeki u noći na subotu, najavivši nastavak južnosudanske proizvodnje nafte.

"Strane su se dogovorile o financijskim pojedinostima u vezi s naftom, dakle ovo je poglavlje završeno", rekao je bivši predsjednik Južnoafričke Republike, ne navodeći potankosti tog dogovora, nakon sjednice Vijeća Afričke unije (AU) za mir i sigurnost u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi.

"Nafta će poteći", dodao je, ne rekavši kad. "Nakon dogovora, sada treba razgovarati o idućim koracima, a nafne tvrtke moraju se pripremiti za nastavak proizvodnje i za izvoz".

U prigodi kratkog posjeta južnosudanskoj prijestolnici Džubi u petak, američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Južni Sudan i Sudan da se nagode kako bi riješili prijepore nastale nakon osamostaljenja Južnog Sudana 9. srpnja 2011. Ti su prijepori proljetos doveli dvije zemlje na rub rata.

Južni Sudan je nakon odcjepljenja dobio tri četvrtine sudanskih naftnih izvora, ali je u izvozu ostao potpuno ovisan o naftovodima sjevernog susjeda.

Mbeki je usto najavio i summit dvojice predsjednika, Omara al-Bashira i Salve Kiira, u rujnu, kako bi razgovarali o statusu pokrajine Abjei, spornog područja velikog kao Libanon. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!