12. KOLOVOZA 2012. 10:34h

Sud u Srbiji izdao nalog za pritvor bivšim čelnicima Agrobanke

Foto

Svijet
0

Tekst

Srbijansko pravosuđe priopćilo je u subotu da je izdalo nalog za jednomjesečni pritvor za osam osoba, među kojima je pet bivših čelnika Agrobanke u stečaju, pod sumnjom da su odobrili zajmove ukupne vrijednosti 300 milijuna eura koji nikada nisu vraćeni.

Osam osumnjičenika tereti se za "zlouporabu ovlasti i odobravanje kredita između 2008. i 2011. u vrijednosti oko 300 milijuna eura tvrtkama koje ih nikada nisu vratile", rekao je Miljko Radosavljević, srbijanski državni tužitelj zadužen za organizirani kriminal, prenosi agencija Beta.

Bivši direktor Agrobanke i još četiri bivša čelnika te tri poduzetnika, korisnika tih kredita, uhićeni su u srijedu i tužiteljstvo ih ispituje. Dvojica osumnjičenika su u bijegu.

Srbijanska središnja banka u svibnju je oduzela licencu Agrobanci, pošto je provjerom njezina poslovanja utvrdila gubitke veće od 300 milijuna eura koji su uglavnom bili posljedica odobravanja jeftinih zajmova tvrtkama koje nisu mogle dati odgovarajuća jamstva za njihovo vraćanje.

Trgovački sud pokrenuo je stečajni postupak u Agrobanci u kojoj je srbijanska vlada imala 20 posto udjela u vlasništvu prije gubitka licence.

Skupina inozemnih dioničara koji kontroliraju 30 posto udjela banke, za stečaj su optužili vladu koja je bila najveći pojedinačni dioničar i rekli da su kriteriji za davanje kredita bili "politički" a ne gospodarski. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!