28. LIPNJA 2012. 20:52h

Sud potvrdio Obamin zakon, svi Amerikanci imaju zdravstveno osiguranje

Foto

Svijet
0

Tekst

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u četvrtak je donio dugoiščekivanu odluku te je potvrdio da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance u skladu s ustavom.

Temelj zakona predsjednika Baracka Obame, koji je poznat kao "Obamacare", obvezatnog oblika zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, Vrhovni sud je načelno prihvatio, što je pobjeda demokratskog predsjednika četiri mjeseca do predsjedničkih izbora u studenome.

Najviše pravosudno tijelo čije je očitovanje tražilo više od polovice američkih saveznih država, zatim savez malih poduzetnika te sama vlada, objavilo je da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za 32 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali sukladan s američkim ustavom.

Vrhovni sud odlučio je podržati najprijeporniju odredbu zakona, koji je izazvao strastvene rasprave u cijeloj zemlji, a to ja obveza sklapanja ugovora o zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance do 2014., pod prijetnjom financijske kazne.

Konzervativni predstavnik Vrhovnog suda John Roberts priklonio se odluci koju je donijelo četvero drugih sudaca i odobrio odredbu. Vrhovni sud koji čini devet sudaca time je podržao Obaminu administraciju koja je zatražila da sud ocijeni je li zakon sukladan ustavu.

Protivnici zakona zahtijevali su da se obveza o zdravstvenom osiguranju proglasi neustavnom i da se cjelovit zakon odbaci. Drže da je zakon kršenje slobode pojedinaca i da znatno proširuje ovlasti savezne vlade nad državama. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!