19. LIPNJA 2010. 11:15h

Stručnjaci: Tvrdnje `zemunaca` ne treba uzimati `zdravo za gotovo`

Foto

Svijet
0

Tekst

Beogradski Press donosi tekst o tome treba li vjerovati najavama Sretka Kalinića, uhićenog u Zagrebu, kada kaže da će reći sve što zna o atentatu na Zorana Đinđića i da će otkriti umješanost srbijanskih političara u to ubojstvo. Sugovornici se slažu kako valja biti krajnje oprezan i svaki navod koji daju oni koji se nude za zaštićene svjedoke valja pažljivo provjeriti obzirom na njihov status u hijerarhiji podzemlja.

- Simović i Kalinić su bili obični vojnici u klanu, a njihov generalštab je donosio odluke. Oni su radili prema učinku, a ako ne ispune učinak, znali su da leti glava. Oni pouzdana saznanja imaju samo o onome šta su sami počinili, a ostalo su mogli čuti iz treće ili desete ruke. Siguran sam da su spremni ispričati svašta za protuuslugu, izmisliti stvari koje će se svidjeti onima koji to slušaju - kaže kriminolog Zlatko Nikolić, a sličnog je mišljenja i Slobodan Homen, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i upozorava kako tvrdnje "zemunaca" ne treba uzimati "zdravo za gotovo".

Simovićev laptop najvažnija točka istrage

- Očekujem da Sretko Kalinić u tjednima ispred nas bude izručen Srbiji, a onda da svoja saznanja ispriča našim istražnim organima. Obzirom da se radi o kriminalcima koji su ubijali državne dužnosnike, ne verujem da bi im bio problem slagati i državne organe. Ipak, mjerodavni nisu tu da vjeruju ili ne vjeruju već da utvrde činjenice - kaže Homen.

Dnevnik Blic tvrdi kako će laptop s kojim je Miloš Simović pobjegao iz Hrvatske u Srbiju i već je na izdržavanju kazne od 30 godina za ubojstvo Đinđića i najnovijih osam za sudjelovanje u otmici srpskog tajkuna, otkriti neke tajne.

"Laptop je trenutno najvažnija točka istrage na utvrđivanju s kim su u kontaktu bili odbjegli pripadnici zemunskog klana. Za sada je utvrđeno da su „zemunci“ u Sloveniji bili u stalnoj vezi sa Slobodanom Resimićem, svojevremeno svjedokom protiv grupe Željka Maksimovića optužene za ubojstvo generala Boška Buhe. Resimić je čovjek od povjerenja Darka Šarića, trenutno šefa srbijanskog, a možda i regionalnog podzemlja, za pitanja financija. Stoga se može pretpostaviti da je Šarić, vjerojatno u dogovoru s nekim u Srbiji tko je imao "debelog" razloga za to, financirao dugogodišnje skrivanje "zemunaca" u Hrvatskoj, a možda i njihove likvidacije.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!