ŽIVOT S GRABEŽLJIVCIMA

7. OUJKA 2007. 14:32h

Strah od tigrova progoni indijske udovice

Tekst

Indijka Savitri Mundol, strese se svaki put kad začuje riku tigra u šumi koja je najveće svjetsko prebivalište divljih mačaka.

Njezina koliba načinjena od blata nalazi se na Satjelii, jednom od 48 otoka na Indijskoj istočnoj obali.

Glasanje tigra podsjeća ju na dan kad je grabežljivac zaskočio njenog muža i odvukao ga u šumu. Nije ga nikad više vidjela.

- Mogla sam osjetiti da ga tigar gleda kad je otišao na potok loviti ribe prije dvije godine - kaže ona i dodaje - sad velika mačka mene uhodi.

U zadnjih 5 godina najmanje 50-ero ljudi je ubijeno od strane Benglaskih tigrova koji prebivaju na ovim prostorima. Smatra se da ih je oko 250 do 270. Stručnjaci kažu da je broj smrti vjerojatno duplo veći, jer mnogi napadi se ni ne prijave.

Selo je puno udovica kojima su tigrovi napali muževe dok su odlazili u šumu skupljati med ili loviti ribu. To im je jedini način zarade.

Vlasti omogućuju liječenje i novčanu naknadu u iznosu 1.130 dolara žrtvama napada tigrova, no i upozoravaju ljude da ne zalaze u zaštićena šumska područja. Udovice tvrde da nemaju izbora, jer će u protivnom umrijeti od gladi.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!