6. RUJNA 2012. 16:21h

Srpski liječnici potvrdili: Virus Zapadnog Nila odnio tri života

Stravični prizori iz skloništa za beskućnike u Beogradu

Foto

Svijet
0

Tekst

Tri su osobe, zaključno s posljednjim danom kolovoza, preminule u Srbiji od posljedica zaraženosti virusom Zapadnog Nila, potvrdila je za portal lista "Kurir" u četvrtak liječnica Olga Dulović, zamjenica ravnatelja Instituta za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Sve troje preminulih su iz Beograda ili šire okoline, a umrli su na toj klinici na kojoj je smješteno još 17 pacijenata kod kojih je potvrđen virus, od kojih su šestoro na intenzivnoj njezi, rekla je dr Dulović.

Beogradski mediji objavljuju da je do sada oboljelo 37 osoba, a riječ je, uglavnom, o onima preko 50 godina, te onih koji imaju već oslabljeni imunološki sustav.

Po najnovijim informacijama, bolest ne prenose tigrasti komorci, koji su rijetki, već oni obični kod kojih je pronađen virus. Najveća je opasnost u blizini rijeka te u močvarnim područjima. Temperature preko 32 stupnja ovoga ljeta pogodovala su razvoju bolesti.

Ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je nedavno kako nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom Zapadnog Nila.

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!