17. KOLOVOZA 2015. 20:35h

Srbija uručila Hrvatskoj prosvjednu notu zbog promjena statuta Vukovara

Aleksandar Vučić

Foto

Svijet
0

Tekst

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najoštrije prosvjedovalo zbog odluke vukovarskog gradskog vijeća o promjeni statuta grada kojom na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama nisu predvi?ene dvojezične ploče i najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj.

"Povodom današnje odluke gradskog vijeća Vukovara o promjeni statuta grada, kojim nisu predvi?ene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama Vukovara i kojom se zahtijeva da svako obraćanje na ćiriličnom pismu podliježe posebnoj molbi i plaćanju takse, ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputit će danas Republici Hrvatskoj najoštriji prosvjed", obajvljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Prosvjedna nota, kako se navodi, bit će predana otpravniku poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Ivanu Saboliću.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da se usvojenim izmjenama vukovarskog gradskog statuta "izravno niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba".

"Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna poštovati svoje me?unarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih tijela Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru", piše srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da su najviši predstavnici grada Vukovara "ovih dana, u godini kada cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke Nezavisne Države Hrvatske".

Vukovarsko gradsko vijeće većinom glasova izglasovalo je u ponedjeljak izmjene gradskog statuta po kojima nisu predvi?ene dvojezične ploče na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Izmjenama statuta trebala bi se ispoštovati prošlogodišnja odluka ustavnog suda da vukovarsko gradsko vijeće u roku godine dana riješi pitanje dvojezičnosti u tome gradu.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!