7. RUJNA 2013. 19:41h

Spolno selektivni pobačaji: Britanske vlasti traže pojašnjenja

Foto

Svijet
0

Tekst

Britanski ministar zdravstva zatražio je "žurna pojašnjenja" nakon odluke britanskog državnog odvjetništva da neće sudbeno goniti dvoje liječnika snimljenih skrivenom kamerom koji su pristali izvesti pobačaj zbog toga što je nerođeno dijete bilo ženskog spola.

Aferu je otkrio Daily Telegraph koji već dulje vrijeme provodi istragu kojom želi dokazati da useljeničke zajednice u Velikoj Britaniji prakticiraju spolno selektivne pobačaje.

Konzervativni dnevnik je u veljači 2012. četiri trudnice iz različitih etničkih zajednica - napose indijske i pakistanske - opremio skrivenom kamerom.

Poslao ih je u devet klinika u Velikoj Britaniji gdje su zatražile pobačaj uz obrazloženje da im ne odgovara spol djeteta.

Premda je većina liječnika to odbila, dvoje je pristalo.

"To je čedomorstvo ženskog djeteta", prigovorio je ipak jedan od tih liječnika u Birminghamu prije nego je predložio da se kao razlog pobačaja upiše: "premlada da bude majka".

Liječnica u Manchesteru dala je pristanak rekavši: "Ako želite pobačaj, onda želite pobačaj i gotovo", opravdavši ga poslije "društvenim razlozima".

Pokrenuta je policijska istraga.

Britanski list je ovog tjedna otkrio da je britansko državno odvjetništvo odlučilo da "zbog javnog interesa" neće sudbeno goniti dvoje liječnika usprkos tome što "ima dovoljno dokaza" za to.

Ministar zdravstva Jeremy Hunt zatražio je "žurna pojašnjenja" od pravnog savjetnika vlade i upozorio da su pobačaji koji se izvode zbog biranja spola djeteta "nezakoniti i posve neprihvatljivi".

Pobačaji su u Velikoj Britaniji dopušteni do 24. tjedna trudnoće, što je dovoljno da se sa sigurnošću može utvrditi djetetov spol.

Britanska liječnička komora navodi da je od odvjetništva zatražila da joj "podnese sve dokaze u toj stvari" i dodaje da će "obnoviti" istragu slučaja ovih liječnika kojima je "ograničena praksa" dok traje istraga.

Gotovo 190.000 pobačaja izvede se svake godine u Engleskoj i u Walesu.

 

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!