20. KOLOVOZA 2015. 11:37h

Slovenci optužuju Erjavca kako ih je učinio diplomatskom periferijom

Karl Erjavec

Foto

Svijet
0

Tekst

Kritike na račun slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca eskaliraju, nakon što su zadnjih mjesec dana izbile arbitražna afera i afera oko zloporaba u slovenskim diplomatskim predstavništvima u inozemstvu, a sada se pojavljuju i tvrdnje da je on Sloveniju učinio "diplomatskom periferijom" u kojoj je već osma država zatvorila svoje veleposlanstvo.

Slovenija nema jasne strategije o tome gdje u svijetu mora biti diplomatski prisutna, pa tako Erjavec planira ponovno otvaranje veleposlanstva Slovenije u Teheranu, nakon što ga je prije dvije godine zatvorio, navodi u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Slovenija je zbog štednje zadnjih godina zatvorila više svojih ambasada u Europi jer ministarstvo vanjskih poslova ima proračun od samo 60 milijuna eura, ali i Slovenija postaje "diplomatskom periferijom", pa je zatvaranje finskog veleposlanstva u Ljubljani već osmi takav slučaj zadnjih godina, prije toga svoje su veleposlanike iz Slovenije povukle Švedska, Norveška, Litva, Cipar, Danska i Belgija.

Erjavec vuče krive poteze u vanjskoj politici, pa je tako za strateška tržišta gdje treba postaviti ekonomske savjetnike istaknuo Japan, Tursku i SAD s kojima postoji relativno mala robna razmjena, ne vodeći pak računa o promijenjenom geopolitičkom položaju Europe nakon izbijanja ukrajinske krize, piše list.

Slovenija bi se, piše list, trebala ugledati na Austriju koja je istina zbog štednje zatvorila svoja diplomatska predstavništva u baltičkim državama i na Malti, ali je otvorila nova - u Bjelorusiji, Moldaviji i Gruziji.

Erjavca koji se u četvrtak vratio s godišnjeg odmora slovenski mediji zadnjih dana sve češće navode kao krivca za promašaje u vanjskoj politici.

To što je predsjednik Borut Pahor ovog tjedna zamrznuo svoje potpisivanje nekih imenovanja na veleposlanička mjesta u praktičnom je smislu "izricanje nepovjerenja" Erjavcu, navodi "Delo".

Prema navodima medija, Erjavec će o kritikama na svoj račun ovih dana govoriti s premijerom Mirom Cerarom, ali i predsjednikom države Borutom Pahorom koji je ukazao na neke slabosti Erjavčeva ministarstva prilikom izbijanja "arbitražne" afere.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!