IZVJE┬Ő─ćA IZ BRUXELLESA

9. PROSINCA 2008. 13:27h

Slovenci ne vjeruju u ubrzani pristup Hrvatske EU

Borut Pahor

Foto

Svijet
0

Tekst

Ako Slovenija nastavi s blokadom, Hrvatska bi do pristupne konferencije mogla otvoriti samo poglavlje javnih narud┬×bi.

Dopisnici vode─çih slovenskih medija iz Bruxellesa ocjenjuju u medijima u utorak da je malo nade da ─çe na dana┬Ünjim pregovorima francuskog i slovenskog veleposlanika u Bruxellesu do─çi do napretka oko ubrzanja hrvatskih pristupnih pregovora koje za sada blokira odlu─Źnost premijera Boruta Pahora da inzistira na tekstu izjave koju je pro┬Ülog tjedna odnio u Bruxelles kao amandman na prijedlog francuskog predsjedni┬Ütva.

"U pismu koje je Pahor po─Źetkom pro┬Ülog tjedna donio u Bruxelles Slovenija tra┬×i jamstva da hrvatska stajali┬Üta iz pristupnih dokumenata ni u kojem slu─Źaju ne─çe prejudicirati granicu. Ako Slovenija ta jamstva ne dobije, Zagreb ─çe na pristupnoj konferenciji morati smanjiti razinu svojih o─Źekivanja", navodi dopisnik "Dela" Bo┬×o Me┬Üanovi─Ź.

Za uskla─Ĺivanje francuskog i slovenskog teksta jako malo vremena

Vode─çi slovenski list isti─Źe da je ┬Üef slovenske diplomacije Samuel ┬Äbogar u Bruxellesu izjavio da je za uskla─Ĺivanje slovenskog i francuskog teksta izjave ostalo vrlo malo vremena i da je ve─çi optimist oko uskla─Ĺivanja teksta bio pro┬Ülog tjedna, odmah nakon ┬Üto je Pahor predao tekst slovenskih amandmana.

"─îinilo mi se je da sugovornici razumiju za┬Üto slovenska vlada zahtijeva druk─Źiju dikciju", rekao je ┬Äbogar, dodaju─çi da slovenski tekst i dalje ostaje osnova za razgovore.

"Naše je pismo osnova za razgovore, a od francuske strane nismo dobili novi tekst izjave", rekao je Žbogar za "Delo" pred današnji nastavak pregovora na razini veleposlanika.

Ako do dogovora ne do─Ĺe i ako Slovenija do pristupne konferencije 19. ovog mjeseca bude inzistirala na blokadi, moglo bi se dogoditi da Hrvatska tom prigodom otvori samo poglavlje javnih narud┬×bi i zatvori tri "neproblemati─Źna poglavlja" - prava intelektualnog vlasni┬Ütva, ekonomska i monetarna politika, te zakonodavsto o informacijskom dru┬Ütvu i medijima, pi┬Üe list. No, i u slu─Źaju najpovoljnijeg raspleta, dodaje "Delo", Hrvatska ne─çe mo─çi otvoriti i zatvoriti onoliko poglavlja koliko namjerava, jer Slovenija ima rezerve i oko nekih poglavlja koja nisu vezana na pitanje granice, navodi Bo┬×o Me┬Üanovi─Ź.

Postoji strah da ─çe hrvatski lobisti pobijediti slovenske

Dopisnica "Ve─Źera" iz Bruxellesa Darja Kocbek na portalu "Razgledi" kriti─Źno pi┬Üe o taktici Pahorove vlade u Bruxellesu, te izra┬×ava bojazan da ─çe "hrvatski lobisti" opet biti uspje┬Üniji od slovenskih, ┬Üto je jedan od lajtmotiva njenih dopisa iz Bruxellesa.

Komentiraju─çi izjavu ┬Üefa francuske diplomacije Bernarda Kouchnera da ne mo┬×e nagovijestiti ishod pregovora s Ljubljanom i da ga iznena─Ĺuje silovitost kojom se Slovenija i Hrvatska spore oko 25 kilometara mora, ona navodi da je ─çudi kako to slovenskoj diplomaciji do sada nije uspjelo dokazati svojim europskim partnerima da je za Sloveniju svaki kilometar va┬×an i da to predstavlja nacionalni interes.

"Kako da Slovenija u tom sporu pridobije saveznice i Europsku komisiju kad ni sama ne zna navesti argumente za┬Üto ne mo┬×e popustiti. Kako da stranci znaju ┬Üto je na┬Ü nacionalni interes, kad to, ─Źini se, ne zna ni na┬Üa vlada iako Pahor javnost uvjerava da se je oko nacionalnog interesa ujedinio s opozicijom", navodi "Ve─Źerova" dopisnica iz Bruxellesa.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!