IZVJEŠĆA IZ BRUXELLESA

9. PROSINCA 2008. 13:27h

Slovenci ne vjeruju u ubrzani pristup Hrvatske EU

Borut Pahor

Foto

Svijet
0

Tekst

Ako Slovenija nastavi s blokadom, Hrvatska bi do pristupne konferencije mogla otvoriti samo poglavlje javnih narudžbi.

Dopisnici vodećih slovenskih medija iz Bruxellesa ocjenjuju u medijima u utorak da je malo nade da će na današnjim pregovorima francuskog i slovenskog veleposlanika u Bruxellesu doći do napretka oko ubrzanja hrvatskih pristupnih pregovora koje za sada blokira odlučnost premijera Boruta Pahora da inzistira na tekstu izjave koju je prošlog tjedna odnio u Bruxelles kao amandman na prijedlog francuskog predsjedništva.

"U pismu koje je Pahor početkom prošlog tjedna donio u Bruxelles Slovenija traži jamstva da hrvatska stajališta iz pristupnih dokumenata ni u kojem slučaju neće prejudicirati granicu. Ako Slovenija ta jamstva ne dobije, Zagreb će na pristupnoj konferenciji morati smanjiti razinu svojih očekivanja", navodi dopisnik "Dela" Božo Mešanovič.

Za usklađivanje francuskog i slovenskog teksta jako malo vremena

Vodeći slovenski list ističe da je šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar u Bruxellesu izjavio da je za usklađivanje slovenskog i francuskog teksta izjave ostalo vrlo malo vremena i da je veći optimist oko usklađivanja teksta bio prošlog tjedna, odmah nakon što je Pahor predao tekst slovenskih amandmana.

"Činilo mi se je da sugovornici razumiju zašto slovenska vlada zahtijeva drukčiju dikciju", rekao je Žbogar, dodajući da slovenski tekst i dalje ostaje osnova za razgovore.

"Naše je pismo osnova za razgovore, a od francuske strane nismo dobili novi tekst izjave", rekao je Žbogar za "Delo" pred današnji nastavak pregovora na razini veleposlanika.

Ako do dogovora ne dođe i ako Slovenija do pristupne konferencije 19. ovog mjeseca bude inzistirala na blokadi, moglo bi se dogoditi da Hrvatska tom prigodom otvori samo poglavlje javnih narudžbi i zatvori tri "neproblematična poglavlja" - prava intelektualnog vlasništva, ekonomska i monetarna politika, te zakonodavsto o informacijskom društvu i medijima, piše list. No, i u slučaju najpovoljnijeg raspleta, dodaje "Delo", Hrvatska neće moći otvoriti i zatvoriti onoliko poglavlja koliko namjerava, jer Slovenija ima rezerve i oko nekih poglavlja koja nisu vezana na pitanje granice, navodi Božo Mešanovič.

Postoji strah da će hrvatski lobisti pobijediti slovenske

Dopisnica "Večera" iz Bruxellesa Darja Kocbek na portalu "Razgledi" kritično piše o taktici Pahorove vlade u Bruxellesu, te izražava bojazan da će "hrvatski lobisti" opet biti uspješniji od slovenskih, što je jedan od lajtmotiva njenih dopisa iz Bruxellesa.

Komentirajući izjavu šefa francuske diplomacije Bernarda Kouchnera da ne može nagovijestiti ishod pregovora s Ljubljanom i da ga iznenađuje silovitost kojom se Slovenija i Hrvatska spore oko 25 kilometara mora, ona navodi da je ćudi kako to slovenskoj diplomaciji do sada nije uspjelo dokazati svojim europskim partnerima da je za Sloveniju svaki kilometar važan i da to predstavlja nacionalni interes.

"Kako da Slovenija u tom sporu pridobije saveznice i Europsku komisiju kad ni sama ne zna navesti argumente zašto ne može popustiti. Kako da stranci znaju što je naš nacionalni interes, kad to, čini se, ne zna ni naša vlada iako Pahor javnost uvjerava da se je oko nacionalnog interesa ujedinio s opozicijom", navodi "Večerova" dopisnica iz Bruxellesa.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!