18. KOLOVOZA 2015. 12:12h

SLOVENCI IDU U SVEMIR: Za dvije godine lansiraju svoj prvi nanosatelit

Nanosatelit

Foto

Svijet
0

Tekst

Slovenija će najkasnije 2017. godine lansirati svoj prvi nanosatelit s multispektralnom kamerom koja će iz svemira otkrivati požare, poplave i stanje vegetacije.

"Zadaća tog satelita bit će demonstracija slovenske tehnologije", kazao je za slovensku televiziju dr. Iztok Kramberger s mariborskog Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku. Taj je fakultet dobio zadaću razvoja satelita koji sufinancira Europska svemirska agencija, a trenutno je u fazi testiranja. Cijeli projekt stajat će oko 1,5 milijuna eura, dok bi za lansiranje u SAD-u trebalo dodatnih 250 tisuća dolara, pa se razmišlja i o alternativama.

"Sve dok takvu tehnologiju razvijaš na Zemlji, ona nema vrijednosti dok se ne dokaže u svemirskim uvjetima", kazao je Kramberger, a slovenski znanstvenici razvijaju baterije koje bi satelitu omogućile da u svemiru, na visini 450 do 600 kilometara, ostane u orbiti oko Zemlje najmanje 5 godina.

Projekt je početkom godine bio upitan jer je Slovenija zbog politike štednje razmišljala o izlasku iz Europske svemirske agencije (ESA), ali su se sredstva za članirinu onda u proračunu ipak osigurala.

Program malih satelita, nanosatelita, težine do 10 kilograma počela je prije 11 godina kao prva razvijati američka svemirska agencija NASA.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!