POTREBNA HITNA POMOĆ

10. SIJENJA 2009. 16:23h

Slovačka u krizi, moguće pokretanje nuklearke

Plinovod u selu Boyarka kraj Kijeva

Foto

Svijet
0

Tekst

Svoj nuklearni reaktor iz sovjetskog razdoblja slovačke vlasti zatvorile su u sklopu pripreme za pristup Uniji.

Slovačka ima plina dostatnog za 15 dana zahvaljujući isporukama iz europskih tvrtki, objavile su vlasti te zemlje u subotu, četvrtog dana potpunog prekida isporuke ruskog plina putem Ukrajine.

Slovačka je povećala količine plina koji prima zahvaljujući 7,5 mlijuna prostornih metara plina iz francuske tvrtke Gaz de France i njemačke E.ON Ruhrgas.

Ta članica Europske unije potpuno ovisi o ruskome plinu koji joj stiže preko Urkajine.

Tvrtka SPP, slovački distributer izvlači svakodnevno 21 do 22 milijuna prostornih metara plina iz pohranjenih zaliha, no zemlji su potrebna 29 mlijuna kubika dnevno.

Svoj nuklearni reaktor iz sovjetskog razdoblja, u mjestu Jaslovske Bohunice, slovačke vlasti zatvorile su u sklopu pripreme za pristup Uniji, no zbog nestašica Bratislava razmatra ponovo puštanje nuklearke u pogon.

Takvome planu protivi se susjedna Austrija koja odbacuje nuklearnu energiju, a pokretanje reaktora nije odobrila ni Europska unija.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!