16. LIPNJA 2013. 11:58h

Sjeverna Koreja želi razgovore na visokoj razini sa SAD-om

Foto

Svijet
0

Tekst

Sjeverna Koreja ponudila je u nedjelju SAD-u razgovore na visokoj razini kako bi ublažila napetosti na Korejskom poluotoku, samo nekoliko dana nakon što je otkazala planirane službene razgovore s Južnom Korejom.
Planirani razgovori na visokoj razini između Južne i Sjeverne Koreje nakon gotovo šest godina otkazani su u utorak pošto se Sjeverna Koreja usprotivila odabiru glavnog južnokorejskog predstavnika zbog njegovog diplomatskog ranga.

Pjongjang je optužio Seul da je odgovoran za otkazivanje pregovora na visokoj razini te je upozorio da su ozbiljno narušeni izgledi za dijalog.

Sjevernokorejsko povjerenstvo za nacionalnu obranu priopćilo je u nedjelju da Washington može izabrati datum i mjesto održavanja razgovora te da dvije strane mogu razmotriti niz pitanja, ali bez postavljanja preduvjeta za razgovore, prenijela je novinska agencija KCNA.

"Kako bi se ublažile napetosti na Korejskom poluotoku i kako bi se postigli regionalni mir i sigurnost, predlažemo održavanje razgovora na visokoj razini između Sjeverne Koreje i SAD-a", rekao je glasnogovornik povjerenstva.

"Ako je SAD iskreno zainteresiran za regionalni mir i sigurnost i ublažavanje napetosti, ne bi trebao postavljati uvjete za razgovore", kaže se u priopćenju.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!