24. KOLOVOZA 2015. 20:55h

Sjeverna i Južna Koreja pristale okončati "skoro ratno stanje"

Foto

Svijet
0

Tekst

Sjeverna i Južna Koreja postigle su sporazum rano u utorak po korejskom vremenu nakon više od dva dana razgovora o okončanju napetosti zbog kojih se poluotok našao na rubu oružanog sukoba.

U skladu sa sporazumom postignutim nakon ponoći, Sjeverna Koreja je izrazila žaljenje zbog nedavnog ranjavanja južnokorejskih vojnika u incidentu s nagaznom minom, a Seul je pristao prekinuti emitiranje propagande protiv Pyongyanga preko zvučnika duž granice, izjavile su dvije strane.

Sjeverna Koreja je tako?er pristala okončati "skoro ratno stanje" koje je proglasila. Dvije strane će nastaviti razgovarati o nizu pitanja za poboljšanje odnosa, navodi se u zajedničkoj izjavi.

"Vrlo je važno da se Sjeverna Koreja ispričala za provokaciju nagaznom minom i da je obećala da će raditi na tome da ubuduće spriječi takve doga?aje i da ublaži napetosti", rekao je savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin na brifingu za novinare koji je prenosila televizija.

Sjeverna Koreja je ranije demantirala postavljanje nagaznih mina, a u izjavi nije eksplicitno preuzela odgovornost za njih.

Maratonski razgovori u pograničnom selu Panjmunjomu unutar demilitarizirane zone (DMZ), koja razdvaja dvije Koreje, počeli su u subotu ubrzo nakon ultimatuma Pyonyanga upućenog Seulu da prekine emitirati propagandu ili će u protivnom biti suočena s vojnom akcijom.

Seul i Pyongyang su tehnički još u ratu otkako je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953., završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Nedavna eskalacija napetosti počela je ranije ovoga mjeseca kada su dvojica južnokorejskih vojnika ranjena u eksploziji mine u demilitariziranoj zoni.

Nekoliko dana kasnije Južna Koreja počela je emitirati propagandu protiv Pyongyanga preko zvučnika uzduž granice.

Kritična točka dosegnuta je u četvrtak kada je Sjever ispalio četiri granate na Jug, prema navodima Seula, koji je odgovorio s 29 svojih topničkih granata. Pritom nije bilo žrtava ili materijalne štete.

Nakon toga je Pyongyang uputio ultimatum Seulu da do subote poslijepodne zaustavi emitiranje propagande ili se suoči s vojnom akcijom, ali su istoga dana dvije strane pristale na razgovore na razini najviših savjetnika čelnika dviju zemalja.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!