9. STUDENOG 2013. 18:52h

Sirijski pobunjenici zauzeli vojnu bazu uz aerodrom u Alepu

Foto

Svijet
0

Tekst

Uz šezdeset mrtvih na objema stranama, islamisti─Źki pobunjenici ponovno su od snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu preuzeli gotovo cijelu vojnu bazu na sjeveru Sirije, objavila je u subotu jedna promatra─Źka skupina.

┼Żestoke dvodnevne borbe islamista i re┼żimskih snaga pokazuju koliko je va┼żna vojna baza 80. brigade, samo koju stotinu metara od aerodroma u Alepu, na isto─Źnome prilazu toga grada.

Pobunjenici su tu bazu dr┼żali gotovo devet mjeseci, sve do petka kad su ih Asadove snage uz zra─Źnu i potporu teškog topništva nakratko istjerale.

Sirijski opservatorij za ljudska prava kojemu je sjedište u Velikoj Britaniji, objavio je da se borbe nastavljaju i u subotu.

Vojska je zauzela i gradi─ç Safiru u kojem je jedno od najva┼żnijih sirijskih postrojenja za kemijsko oru┼żje, a napreduje se i prema gradovima Tel Arnu i Tel Haselu koji su bli┼że jugoisto─Źnome predgra?u Alepa.

Zauzme li njih i vojnu bazu, re┼żim ─çe oja─Źati nadzor nad aerodromom koji je uglavnom zatvoren za civilne letove jer su pobunjenici u prosincu prošle godine pucali na jedan avion.

Rami Abdelrazhman iz Opservatorija, organizacije koja prati nasilje u Siriji putem mre┼że izvora u snagama sigurnosti i u medicinskim ustanovama, ka┼że da su u borbama za bazu poginuli najmanje 21 pripadnik vojske i 41 pobunjenik, me?u kojima su bila i jedanaestorica stranih boraca iz Islamske Dr┼żave u Iraku i Levantu.

Vojska je, tvrdi, imala potporu libanonske šijitske skupine Hezbolaha i proasadovskih sirijskih milicija.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0