20. LIPNJA 2012. 18:55h

Sirijski pobunjenici napali vojarnu, ubili i zarobili desetke vojnika

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijski pobunjenici napali su u noći na srijedu vojarnu u sjeverozapadnoj pokrajini Latakiji i ubili najmanje dvadesetoricu vojnika odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu, objavila je u srijedu jedna aktivistička skupina.

Aktivisti iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava objavili su da su pobunjenici zarobili neke vojnike, među njima i jednoga pukovnika, a osvojili su i nekolicinu strojnica i raketnih bacača.

Latakija je pokrajina na obali Sredozemlja i bila je razmjerno mirna do svibnja. Zadnjih tjedana počeli su pobunjenički napadi na tenkove i vojne kontrolne točke, a aktivisti tvrde da u nekim područjima pobunjenička Slobodna sirijska vojska uspijeva zadržati osvojeni teritorij.

Obje su strane pristale privremeno prekinuti borbe, pa je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) objavio da se sprema evakuirati ranjene i zarobljene civile iz grada Homsa.

Glasnogovornik ICRC-a Hicham Hassan kaže kako su Crveni križ i sirijski Crveni polumjesec spremni ući u Homs, u kojemu su od veljače poginule stotine ljudi.

Svjetski čelnici u Meksiku na sastanku skupine G20 u Los Cabosu raspravljali su o različitim viđenjima sukoba u Siriji. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je sirijski predsjednik Asad, čija je obitelj već četiri desetljeća na vlasti u Siriji, izgubio svaki legitimitet i da je nemoguće osmisliti rješenje u kojem bi on ostao na vlasti.

No ruski je predsjednik Vladimir Putin na kraju summita novinarima rekao: "Mi držimo da nitko nema pravo za drugu zemlju odlučiti koga treba dovesti na vlast, a koga treba skinuti s vlasti".

Petnaest mjeseci od početka ustanka protiv Asada stanje je postalo tako teško da su promatrači Ujedinjenih naroda, isprva poslani u nadgledanje primirja, u subotu prestali patrolirati jer gomile ljudi napadaju konvoje. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!