30. LIPNJA 2012. 13:04h

Sirijska nevladina udruga hitno traži pomoć

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijska nevladina udruga pozvala je Međunarodni odbor Crvenog križa da hitno uputi medicinske ekipe u grad Dumu blizu Damaska gdje od 21 lipnja traje ofenziva, javlja udruga za ljudska prava iz Sirije gdje je u subotu ubijeno osmero civila i dvojica ustanika.

U Dumi, 13 kilometara udaljenoj od prijestolnice, više desetaka je mrtvih te na stotine ranjenih i stanje je "katastrofalno na svim razinama", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Nedostaje hrane, kruha, nestašice su vode i struje, navodi se u priopćenju i dodaje "Više od 100 obitelji, žena i djece u zamci su u skoništima. Užasnuti su bombardiranjem. Muškarci su uhićeni i ubijaju ih snage reda".

Snage reda preuzele su glavnu bolnicu u Dumi, a u "gradu nema nijednog liječnika dok deseci ranjenih trebaju hitnu medicinsku pomoć", navodi udruga.

Poziva organizacije Crveni križ i Crveni polumjesec da "hitno pošalju medicinske ekipe" u grad pod opsadom odakle su brojni stanovnici izbjegli.

U subotu je palo deset žrtava u gradovima Deir Ezor, zatim u Dumi i Mdeiri u području Damaska, te u gradovima Idleb, Alep i u pokrajini Dera. U petak je najmanje 75 osoba ubijeno u nasilju u Siriji, navodi Opservatorij u subotu kada u Ženevi predstavnici pet stalnih članica UN-a pokušavaju dogovoriti tranziciju za Siriju kako bi prekinuli spiralu nasilja koja svakim danom gura zemlju u građanski rat. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!