7. RUJNA 2013. 18:39h

Sirija: Europljani su za "snažan odgovor" na kemijske napade

Foto

Svijet
0

Tekst

Europski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu u Vilniusu na "jasan i snažan odgovor" na kemijske napade koji su se 21. kolovoza dogodili u Siriji, ali nisu pojasnili o kakvu bi odgovoru mogla biti riječ.

"Međunarodna zajednica ne može ostati pasivna na bezočnu uporabu kemijskog oružja", istaknuli su ministri u izjavi objavljenoj nakon njihova susreta. "Jasan i snažan odgovor nužan je kako bi se upozorilo da su takvi zločini neprihvatljivi i da ne mogu ostati nekažnjeni. Moramo spriječiti nastanak užasnog presedana u opetovanoj uporabi kemijskog oružja u Siriji i drugdje", dodaju.

Američki državni tajnik John Kerry koji je bio gost na sastanku u Vilniusu, izrazio je zadovoljstvo "odlučnom" izjavom EU-a, premda ona ne pruža potporu vojnoj opciji koju zagovara Washington.

Europljani u izjavi nastoje na "osobnoj odgovornosti počinitelja" kemijskih napada i na "ulozi Međunarodnoga kaznenog suda koji mora istražiti i osuditi takve čine". Napad koji se dogodio 21. kolovoza "očita je povreda međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti", ističu.

Ministri su usto opetovali da "jedino političko rješenje može zaustaviti to strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i razaranje Sirije". 

(Hina) 
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!