VAŽAN PROJEKT

10. SIJENJA 2009. 16:13h

Silajdžić pozvao RH na suradnju u opskrbi plinom

Foto

Svijet
0

Tekst

Predložit ću predsjedniku Mesiću da BiH i Hrvatska zajednički pregovaraju s Katarom o mogućnosti opskrbe plinom, kaže Silajdžić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozvao je u subotu Hrvatsku da zajednički s BiH pregovara s Katarom o alternativnoj opskrbi regije plinom.

Pozivajući se na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kako je on još prije šest godina tijekom boravka u Kataru predložio gradnju terminala za ukapljeni plin u Hrvatskoj, Silajdžić je kazao kako bi takav projekt bio od velike važnosti i za BiH te da ga je spreman osobno poduprijeti.

"Predložit ću predsjedniku Mesiću da BiH i Hrvatska zajednički pregovaraju s Katarom o mogućnosti opskrbe plinom ... to bi bio strateški važan projekt na koji bi odmah naslonili i projekt gradnje plinovoda od Karlovca do Bihaća, od Sarajeva prema Mostaru", kazao je Silajdžić u intervjuu kojega je subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Silajdžić je istaknuo kako je osobni prijatelj katarskog emira te da je spreman založiti sav svoj utjecaj ne bi li se takav projekt što prije realizirao.

Silajdžić podupire Mesića

Konstatirajući kako je predsjednik Mesić kazao i to da su ga kritizirali kada je iznio prijedlog o gradnji terminala za ukapljeni plin, Silajdžić je kazao kako i u BiH postoje slična nerazumijevanja i otpori važnim strateškim projektima.

Podsjetio je kako su on osobno i njegova Stranka za BiH (SBiH) godinama pregovarali s Kazahstanom odnosno tvrtkom KazTransGaz te s austrijskom APET grupom i njemačkim partnerima o ulaganjima većim od tri i pol milijarde eura u elektroenergetski sektor u Federaciji BiH, a cijeli taj posao je propao zbog interesa lobija i pojedinaca.

Kazao je kako su koalicijski partneri u vlasti, a prije svega Stranka demokratske akcije (SDA) odbile poduprijeti takve projekte.

SDA je svoje odbijanje opravdala tvrdnjom kako je prethodno potrebno usvojiti širu strategiju razvitka elektroenergetskog sektora pa javnim natječajem odabrati najpovoljnije partnere.

"Mi rješenja i dalje imamo no nemamo partnere za njihovu provedbu", kazao je Silajdžić optuživši koalicijske partnere u vlasti da "ciljano blokiraju gospodarske projekte važne za Bošnjake", dok Republika Srpska i hrvatski dijelovi Federacije BiH nastavljaju provoditi projekte za svoje potrebe.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!