11. TRAVNJA 2012. 20:59h

Šešelj nije podnio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu

Foto

Svijet
0

Tekst

BEOGRAD - Iako mediji u Srbiji već danima prenose optimizam srpskih radikala kako će njihov vođa Vojislav Šešelj "do petka biti u Beogradu", čini se da od toga neće biti ništa jer Šešelj do sada nije podnio službeni zahtjev za privremeno puštanje na slobodu što je potvrdila i Nerma Jelačić, glasnogovornica haaškog tribunala. Prema riječima Nerme Jelačić, doznaje agencija Tanjug, optuženi je prema pravilima Tribunala, obvezan podnijeti pismeni zahtjev za privremeno puštanje za slobodu, a sudsko vijeće, tijekom razmatranja tog zahtjeva, traži, uz ostalo i jamstva države u kojoj bi optuženi boravio za to vrijeme.

Podsjetila je kako Šešelj nije nijednom podnio takav zahtjev u skladu s pravilima Tribunala, već je to učinio usmeno, za iznošenja završne riječi u ožujku, ali Sudsko vijeće je odbilo taj zahtjev. Šef Nacionalnog savjeta za suradnju s Hašakim sudom, Rasim Ljajić potvrdio je krajem ožujka kako je poslao pismo sucu Jean Claudeu Antonetiu koji predsjedava vijećem u slučaju Šešelj, gdje je najavljena mogućnost jamstva vlade Srbije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ljajić je precizirao kako sam Šešelj nije formalno i službeno tražio ta jamstva od države, ali je "u svojoj završnoj rijeci tražio da ga Tribunal pusti na privremenu slobodu". Šešelj je optužen za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993., a Tužiteljstvo je, u završnoj riječi, tražilo 28 godina zatvora, dok je Šešelj ocijenio kako ne postoji nikakva pravna osnova za bilo kakvu osuđujuću presudu protiv njega i da je postupak protiv njega politički motiviran, podsjećaju mediji u Srbiji.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!