1. SRPNJA 2012. 17:54h

Senegal - parlamentarni izbori

Foto

Svijet
0

Tekst

Stanovnici Senegala glasuju u nedjelju na parlamentarnim izborima koji se održavaju tri mjeseca nakon predsjedničkih, na kojima je Macky Sall pobijedio dotadašnjeg predsjednika Abdoulayea Wadea.

Oko pet milijuna Senegalaca s pravom glasa u nedjelju bira 150 zastupnika u parlamentu, ali se mnogi promatrači boje da će zbog prevelikog broja stranaka i koalicija u utrci odaziv biti slabiji nego u drugom krugu predsjedničkih izbora (55 posto).

Očekuje se da će stranke saveznice novog senegalskog predsjednika Mackyja Salla dobiti većinu u parlamentu na ovim izborima, što će mu omogućiti da nastavi potrebne ekonomske reforme.

Sall je pobijedio bivšeg predsjednika Abdoulayea Wadea na izborima prije tri mjeseca koji se smatraju uspjehom za afričku demokraciju.

Pobjeda Sallove stranke Savez za republiku (APR) i koalicije Benno Bokk Yakaar koja ga podupire pridonijela bi njegovim naporima da poveća zapošljavanje i smanji životne troškove siromašnih, posebice kroz subvencije za hranu.

Za mjesta u novom sazivu parlamenta natječu se 24 liste stranaka i koalicija i više od 7.000 kandidata.

U sadašnjem parlamentu prevlast imaju pristaše bivšeg predsjednika Wadea. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!