7. KOLOVOZA 2010. 11:04h

Santa leda veličine Manhattana odvojila se od glečera na Grenlandu

Foto

Svijet
0

Tekst

S jednog od dvaju glečera na Grenlandu odvojila se santa leda četiri puta veća od Manhattana, što je najveći takav događaj na Arktiku u gotovo 50 godina, objavili su petak znanstvenici.

Novi ledeni otok, koji se od glečera odvojio u četvrtak, putuje prema tjesnacu Nares, oko 1000 kilometara južno od Sjevernog pola, između Grenlanda i Kanade.

- Santa ima površinu 260 kilometara četvornih, a debela je kao gotovo pola visine Empire State Buildinga - rekao je Andreas Muenchow, profesor oceanologije na Sveučilištu Delaware, dodajući kako je očekivao da će se to dogoditi, ali ne i da će santa biti toliko velika.

- Voda koja čini tu santu mogla bi omogućiti rijekama Delaware i Hudson da teku više od dvije godine. Bilo bi je dovoljno i za napajanje cijelog javnog vodovoda SAD-a 120 dana - rekao je Muenchow.

- Nitko ne može tvrditi da je za santu leda odgovorno globalno zatopljenje. S druge strane, nitko ne može tvrditi da nije - zaključio je.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!