31. SRPNJA 2015. 10:22h

Samoubojstvo studenta potaknulo nove prosvjede u Tajvanu

Foto

Svijet
0

Tekst

Stotine tajvanskih studenata okupilo se u petak pred ministarstvom obrazovanja prosvjeduju─çi protiv novog kurikuluma visokog školstva i ustrajavaju─çi na tome da ─çe ostati ondje dok ministarstvo ne povu─Źe odluku o kurikulumu, javljaju u petak lokalni mediji.
 
Studenti su na novinskoj konferenciji pozvali i studente iz drugih gradova i zemalja da im se pridru┼że u Taipeiju.
 
Novi val prosvjeda potaknulo je samoubojstvo jednog od studenata koji su 24. srpnja ve─ç prosvjedovali pred ministarstvom. Dvadesetogodišnji Lin Kuan-hua ubio se u ─Źetvrtak, objavila je dr┼żavna agencija Central News Agency, nakon što je prethodno 24. srpnja, zajedno s ve─çim brojem studenata bio uhi─çen prilikom prosvjeda tijekom kojeg su upali u urede ministra obrazovanja. Njih tridesetak poslano je dalje pred tu┼żitelja na ispitivanje, a neki od uhi─çenih pušteni su uz jamstvo, uklju─Źuju─çi i Lina, koji je nakon puštanja kod ku─çe po─Źinio samoubojstvo.
 
Prema pisanju lista Apple Daily, njegova posljednja poruka, ujedno i ro?endanska ┼żelja, bila je povla─Źenje kontroverznog kurikuluma, koji je, po mišljenju onih koji ga osporavaju, "kinocentri─Źan" odnosno favorizira kineski pogled na povijest Tajvana.
 
Stotine studenata okupile su se ve─ç u ─Źetvrtak kasno nave─Źer pred ministarstvom obrazovanja tra┼że─çi ostavku ministra Wua Se-hwaa, neki od njih nose─çi bijele ru┼że i svije─çe simboli─Źki se opraštaju─çi s preminulim studentom.

 

Dalje.com
1/0