24. KOLOVOZA 2015. 15:34h

SAD i Turska pokreću velike zračne napade protiv Islamske države

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska i SAD uskoro će pokrenuti "sveobuhvatne" zračne akcije kako bi protjerale borce Islamske države iz područja na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Detaljni razgovori Washingtona i Ankare o tom planu završeni su u nedjelju, a sudjelovati bi mogli i regionalni saveznici poput Saudijske Arabije, Katara i Jemena, kao i Velika Britanija i Francuska, rekao je.

"Tehnički razgovori završeni su jučer i uskoro ćemo početi tu sveobuhvatnu operaciju protiv Islamske države", rekao je.

SAD i Turska planiraju pružiti zračnu potporu umjerenim sirijskim pobunjenicima kako bi istisnuli Islamsku državu iz područja uz granicu dugog oko 80 kilometara, kazali su dužnosnici upoznati s planom.

Američki zrakoplovi već su počeli zračne napade iz turskih baza pred tu akciju.

Kurdski borci (PYD) neće imati nikakvu ulogu u "sigurnoj zoni" koju se želi uspostaviti tom akcijom, istaknuo je Cavusoglu.

"Radije bismo da umjerene oporbene snage kontroliraju sigurnu zonu, bez Islamske države, na sjeveru Sirije, a ne PYD, osim ako radikalno ne promijene svoju politiku", rekao je.

Ministar je tako?er istaknuo da će se turske vojne operacije protiv meta PKK-a na sjeveru Iraka i u jugoistočnoj Turskoj nastaviti sve dok Kurdi ne polože oružje.

 

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!