8. KOLOVOZA 2012. 08:54h

SAD: Zaštitarskoj tvrtki kazna 7,5 milijuna dolara zbog prodaje oružja

Foto

Svijet
0

Tekst

 Zaštitarska tvrtka Academi LLC, ranije poznata pod nazivom Blackwater, pristala je platiti kaznu od 7,5 milijuna dolara kako bi izbjegla sudski progon za kršenje zakona u vezi s prodajom oružja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa u utorak.

Nagodba s ministarstvom pravosuđa, koja je u utorak podnesena sudu u Sjevernoj Karolini, obuhvaća neovlaštenu prodaju satelitskih telefona u Sudanu, neovlaštenu vojnu obuku u korist stranih vlada, ilegalno posjedovanje automatskog oružja i druge prekršaje i pokriva razdoblje od 2005. do 2008. godine. Za sve te aktivnosti tvrtka je po američkom zakonu morala imati odobrenje ministarstva financija i State Departmenta.

Academi je priznao odgovornost i pristao platiti 7,5 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa, što znači da protiv tvrtke neće biti podignuta optužnica. Prije dvije godine kontroverzni Blackwater postigao je sličnu nagodbu s ministarstvom pravosuđa, a kazna je tada iznosila 42 milijuna dolara.

Tvrtka Blackwater u svijetu je došla na loš glas nakon što su njezini plaćenici u Iraku, u kojem su djelovali kao ugovorna strana s američkom vojskom i za nju obavljali rizične poslove, bili upleteni u ubijanje civila. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!