24. LISTOPADA 2012. 18:57h

SAD: Sporedni kandidati na predsjedničkim izborima upozorili na druge teme

Foto

Svijet
0

Tekst

Dan nakon što su predsjednik Barack Obama i njegov protukandidat na predstojećim američkim predsjedničkim izborima Mitt Romney raspravljali o vanjskoj politici u svojoj posljednjoj TV debati, ostala četiri predsjednička kandidata održala su svoje sučeljavanje u Chicagu na kojemu su rekli da se ni Obama niti Romney nisu pozabavili najvažnijim pitanjima za Ameriku, prenosi France24.

Kandidat Libertinske stranke Gary Johnson, Jill Stein iz Zelene stranke, Virgil Goode iz Ustavne stranke i Rocky Anderson iz Stranke pravde iskoristili su priliku kako bi, među ostalim, razmotrili pitanja imigracije, legalizacije droga i klimatskih promjena.

U debati, u kojoj je moderator bio bivši voditelj CNN-a Larry King, četvero kandidata manje je kritiziralo jedno drugo, a više Obamu i Romneya.

Johnson, bivši guverner Novog Meksika, napao je sve veći ulazak velikog biznisa u vladu i rekao je da bi Obama i Romney trebali nositi jakne kakve imaju vozači utrka s amblemima sponzora. Također je rekao da bi on kao predsjednik okončao rat u Afganistanu i smanjio troškove obrane za 43 posto.

Stein, koja se natjecala za guvernera Massachusettsa protiv Romneya 2002. godine, rekla je da podržava besplatno više obrazovanje za sve.

Goode, bivši kongresmen iz Virdžinije, rekao je da bi zamrznuo sve nove zelene karte za useljenje dok stopa nezaposlenosti u SAD-u ne padne ispod pet posto. "Nama trebaju radna mjesta u Americi prvenstveno za američke građane."

Anderson, koji je dva mandata bio gradonačelnik Salt Lake Cityja u Utahu, rekao je da podržava legalizaciju marihuane te da žali da su favoriti za predsjednika u potpunosti ignorirali klimatske promjene koje su "veći dugoročni rizik za SAD od terorizma".

Anketa koju je proveo Gallup u rujnu pokazalo je da nitko od četvero kandidata neće dobiti više od jedan posto glasova na izborima. Zbog toga vjerojatno nijedna televizija nije emitirala njihovo sučeljavanje, ali se ono moglo pratiti uživo preko interneta i postalo je temom mnogih blogova i članaka američkih medija u srijedu. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!