3. SRPNJA 2012. 10:50h

SAD: Rekordno visoke temperature, a dio kućanstva i dalje bez struje

Foto

Svijet
0

Tekst

Vrlo visoke temperature traju u istočnom dijelu Sjedinjenih Država četvrti dan zaredom što je izazvalo smrt 22 osobe, a gotovo 2 milijuna kućanstava i ureda i dalje je bez električne energije nakon snažnih oluja što iznimno otežava život ljudima od kojih je veliki dio naviknut na klimatizacijske uređaje.

Elektroenergetske kompanije upozorile su da bi moglo proći još nekoliko dana dok se struja u potpunosti ne vrati u neka područja SAD-a.

"Abnormalno visoke temperature nastavit će pogađati veći dio zemlje kroz sljedećih nekoliko dana", od sjevernog dijela američke prerije (područje Minessote, Iowe i dviju Dakota), do istočnih država uz Atlantik, priopćila je nacionalna meteorološka služba.

Oluje i vjetrovi rušili su drveće i dalekovode u sjevernoj Minnesoti. Oluje su pogodile i sjeverni dio savezne države Illinois, Kentucky i Tennessee, kazala je meteorološka služba.

Upozorenja o iznimno visokim temperaturama ostaju i dalje na snazi za veći dio središnje doline Mississippija i za južne savezne države.

Izvanredno stanje proglašeno je u Marylandu, Ohiju, Virginiji, Zapadnoj Virginiji i Washingtonu zbog šteta izazvanih olujama. Gotovo 2 milijuna kućanstava i ureda, od Illinoisa do New Jerseya i dalje je bez struje. Najveći su problemi zabilježeni u području Washingtona.

Takve oluje zajedno s ljetnim vrućinama dramatično su ukazale da su milijuni Amerikanaca vrlo osjetljivi na dugotrajan nestanak struje.

Kompanije upozoravaju ljude u i oko Washingtona da bi mogao proći i cijeli tjedan prije nego sva područja dobiju struju.

Budući da su oluje uzrokovale prekid u opskrbi strujom u razdoblju rekordno visokih temperatura, klimatizacijski uređaji ne mogu raditi u području koje je poznato po vrućim i sparnim ljetima i lošoj kvaliteti zraka. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!