20. TRAVNJA 2012. 12:04h

Ruanda će samostalno suditi za zločine genocida

Foto

Svijet
0

Tekst

Međunarodni kazneni sud za Ruandu iskazao je povjerenje toj afričkoj zemlji i dopustio da sama sudi optuženicima za genocide. Prvi koji će stati pred ruandski sud bit će pastor Jean Uwinkindi, javljaju svjetski mediji, a već je prebačen iz Tanzanije u kojoj je smješten Međunarodni kazneni sud za Ruandu, u Kigali.

Vlasti u Ruandi smatraju kako je odobravanje međunarodne zajednice da sami sude svojim zločincima pokazatelj kako je ruandski pravosudni sustav spreman osigurati pravedno suđenje.

Uwinkindi je uhićen 2010. godine u Ugandi zbog optužbi za genocid, a navodno je predvodio grupe naoružanih ubojica koji su 1994. ubijali ruandanske Tutsije. Ekstremistički ruandanski Hutui ubili su više od 500.000 Tutsija i umjerenih Hutua 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!