30. KOLOVOZA 2012. 22:13h

Romney na ključnom testu na konvenciji republikanaca

Foto

Svijet
0

Tekst

Mitt Romney u četvrtak će se suočiti s ključnim testom kad se obrati delegatima na nacionalnoj konvenciji republikanaca, što će mu biti prilika da uvjeri milijune Amerikanaca da je sposoban prokrčiti put do gospodarskog oporavka i ponuditi bolje vodstvo od predsjednika Baracka Obame.

To će biti Romneyev govor pred najvećom publikom u njegovoj političkoj karijeri, jer će se preko nacionalne televizije milijuna Amerikanaca moći bolje upoznati sa 65-godišnjim bivšinm guverneroma Massachusettsa koji želi biti novi američki predsjednik.

Očekuje ga težak zadatak da, ukočen kakav zna biti, opravda slogan potpore "Možete vjerovati Mittu", koji je u utorak navečer odaslala njegova supruga Ann u govoru koji je ocijenjen najznačajnijim koji je ikad održala žena koja bi željela postati prva dama Amerike.

Romneyu je snažan vjetar u leđa u srijedu u govoru na konvenciji dao njegov budući potpredsjednik, ako pobijedi na izborima, kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, koji je iskazao najveći polet u dosadašnjem tijeku konvencije.

"Nakon četiri godine kretanja u krug, Americi treba zaokret, a čovjek koji to može obaviti je Mitt Romney", rekao je Ryan u govoru na konvenciji, nakon što je prihvatio nominaciju za potpredsjedničkog kandidata.

Snažno se obrušio na Obamu, ustvrdivši da je prije četiri godine izbore dobio na obećanjima o nadi i promjenama, ali da je propustio priliku i zato treba otići.

"Nikad nisam vidio protivnike koji su tako tihi oko vlastitih postignuća, a toliko očajnički žele zadržati vlast", rekao je Ryan. "Ostali su bez ideja. Njihov je trenutak došao i prošao, a ostali su im samo podjele i strah".

Senator iz Arizone John McCain, repubikanski kandidat na izborima 2008. koje je izgubio od Obame, rekao je da Romney mora ispuniti dva zadatka - mora uvjeriti Amerikance "da mu poklone povjerenje i mora imati konkretan plan za vraćanje našeg gospodarstva na pravi put".

Romney, kojem je govor na konvenciji prilika da ispravi posljedice negativnih TV-priloga o njemu, ima nekih prednosti u utrci s Obamom. Dobio je više donacija od demokratskog protikandidata, a slabosti američkog gospodarstva, sa zastrašujućom stopom nezaposlenosti od 8,3 posto presudan su argument za promjenu.

Senator iz New Yorka Mike Nozzolio smatra da Romney mora biračima na razumljiv način objasniti da je "kompetentan, usmjeren, koncentriran" i da mora prenijeti poruku koja će se "svidjeti obitelji oko kuhinjskog stola". (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!